Android, Nest, YouTube, самоуправляващи се автомобили, търсачка, преводач, TensorFlow, или Google Fiber – всичко това е Google. Компанията, създадена като търсачка, сега влияе върху почти всяка част от живота ни и печели милиарди долари годишно.

 

В тази статия решихме да ви представим събраната от PC Mag информация за шестте най-интересни факти за търсачката на Google.

 

1. Google търси в 30 трилиона уеб страници, 100 милиарда пъти в месеца. Google казват, че съхраняват информацията за тези 30 трилиона страници в Google Index, която е 100 милиона гигабайта. За съхраняването на това количество данни ще са необходими 100 000 един терабайтови лични устройства.


2. Всеки ден, 16% от търсенията, които се случват са напълно нови и нерегистрирани до този момент от Google.

 

3. Google взема под внимание над 200 фактора, за да осигури най-добрите резултати за всяка заявка. Това се случва за части от секундата.

 

4. Едно търсене в Google се нуждае от повече изчислителна мощност, отколкото е била нужна за изпращането на Apollo 11 до Луната.

 

5. Функцията „Did you mean…” („Може би имахте предвид ...“) станала причина хората още по-усърдно да използват търсачката на Google. След въвеждането ѝ, трафикът към сайта се увеличил двойно.

 

6. „I feel lucky” почти не се използва, но според проучване, потребителите държат той да не се премахва. Този бутон струва на Google $ 110 милиона на година, тъй като той заобикаля всички реклами.

 

Вижте десетте най-странни патента на Google