Има инструменти, които осигуряват важни подробности, както известни така и неизвестни, за вашата WiFi мрежа.

 

От Network World обръщат вниманието ни към 6 инструмента, които предоставят важни данни за познати и непознати аспекти от една Wi-Fi мрежа. Всеки един от тези инструменти дава основни детайли: SSID, канали, сила на сигнала, MAC адреси и др. Ето кои са те:

Acrylic Wi-Fi (Windows)

Acrylic Wi-Fi Home е безплатен Wi-Fi скенер, който показва точките за достъп до Wi-Fi и показва информация за механизмите за защита и извлича Wi-Fi пароли благодарение на система за плъгини. Wi-Fi скенера е в състояние да събира информация от 802.11/a/b/g/n/ac мрежи.

Cain & Abel (Windows)

Cain & Abel е многофункционален инструмент за защита, който може да се използва за възстановяване на пароли. Πpoгpaмaтa cъдъpжa cъщo и aнaлизaтop нa мpeжoвитe пpoтoĸoли. Саіn & Аbеl ви пoзвoлявa дa пoдcлyшвaтe мpeжaтa; зaпиcвa VоІР paзгoвopи; дeĸoдиpa пapoли, възстановява безжични мрежови ключове и други. Накратко, този инструмент може да направи много повече неща от това просто да възстанови паролата на вашия профил.

Ekahau HeatMapper

HeatMapper е безплатната версия на Ekahau Wi-Fi Site Survey and Planner. Инструментът показва Wi-Fi покритието на карта, открива всички точки за достъп и наличните мрежи, открива настройките за сигурност. Поддържа 802.11n, както и a / b / g.

Homedale (Windows)

С Homedale може да сканирате за Wi-Fi / WLAN точки за достъп и да наблюдавате тяхната сила на сигнала. Инструментът работи с 802.11a/b/g/n/ac безжични мрежи в 2.4 GHz и 5 GHz ленти използващи канали с ширина 20, 40, 80 и 160 MHz.

NetSpot (Windows и Mac OS X)

NetSpot е единственото професионално приложение за проучвания на безжични мрежи, Wi-Fi анализ и отстраняване на проблеми за Mac OS X и Windows. Това е безплатен Wi-Fi анализатор. Няма нужда да бъдете експерт, за да подобрите домашния си Wi-Fi сигнал. Всичко, от което се нуждаете, е MacBook с Mac OS X 10.10+ или лаптоп с Windows 7/8/10 и NetSpot, който работи във всяка 802.11 мрежа. Използвайте NetSpot за визуализация, управление, отстраняване на неизправности, одит, планиране и внедряване на безжични мрежи.

WirelessNetView (Windows)

WirelessNetView е малка помощна програма, която работи във фонов режим и следи дейността на безжичните мрежи около вас. За всяка открита мрежа тя показва следната информация: SSID, качество на сигнала, алгоритъм за удостоверяване, кодиран алгоритъм, MAC адрес, RSSI, честота на канала, номер на канала и др.

 

Вижте най-често срещаните проблеми с Wi-Fi сигнала и как да ги решим