Много е вероятно вашия компютър да работи с Windows или с МacOS. Тези операционни системи може да ви изглеждат, че са безплатни, но те не са такива. Производителите трябва да платят на Microsoft, за да могат да ползват Windows за устройствата си, а ако искате сами да си инсталирате Windows ще трябва да си купите лиценз. MacOS актуализациите са безплатни, но са достъпни само за хора, които са закупили Mac.

 

Тоест цената е скрита в цената на компютъра. Има обаче много операционни системи, които всъщност са безплатни. Повечето от тях са доста неизвестни, а най-популярната от тях е Linux. Ако искате да научите кои други операционни системи са безплатни, разгледайте информацията на Make Use Of.

1. FreeBSD

Ако използвате безплатна операционна система, която не е Linux, вероятно тя е базирана на BSD. FreeBSD е само една от няколко операционни системи, подобни на UNIX. Другите са NetBSD, OpenBSD и PC-BSD. Който и софтуер да използвате, голяма част от опита е подобен на това, което предлага Linux. Софтуерът е безплатен и с отворен код.

2. ReactOS

Повечето безплатни операционни системи предоставят алтернатива на Windows. Докато ReactOS, в известен смисъл, се стреми да бъде Windows. Целта е да даде на потребителите възможност да пускат софтуер, създаден за Windows, без да се налага да купуват операционната система от Microsoft. ReactOS е безплатна операционна система с отворен код.

3.  FreeDOS

Имате ли приятни спомени от MS-DOS? FreeDOS ви позволява да преживеете тези отминали времена. Операционната система ви дава възможност да стартирате стари DOS програми на по-модерен хардуер или във виртуална машина. Или просто можете да я използвате, за да стартирате стари игри.

4. Haiku

Haiku е вдъхновена от BeOS, графична операционна система, разработена от Be Inc, която работи на BeBox през 1995 година. Операционната система просъществува пет години, последната актуализация излезе през 2000 година. Работата обаче бе продължена от компютърни ентусиасти, които си поставиха задача да изградят от нулата безплатен аналог на BeOS 5.0. Проектът първоначално се наричаше OpenBeOS, след това OBOS и накрая Haiku.

5. MenuetOS

MenuetOS е достатъчно малка за да се побере на флопи диск. Това са флаш дисковете от 90-те години на миналия век, които предлагат само 1.44MB съхранение. Като се има предвид, че много дистрибуции на Linux трудно се побират на компактдиск от 700 MB, лесно ще разберете колко наистина малка е тази операционна система. MenuetOS е написана изцяло на 32/64-битов асемблерен език и е проектирана да работи с много малко режийни разходи и поддържа не повече от 32 GB RAM.

6. DexOS

DexOS е малък проект, който предлага малко по-различен подход от традиционните операционни системи. Графичният интерфейс прилича по-скоро на инсталатор за видео игра, отколкото на традиционна операционна система. Като цяло идеята е интересна.

 

Вижте четири операционни системи от миналото, които може да стартирате в уеб браузъра си