Всяко следващо поколение смартфони предоставя още повече възможности за забавление, комуникация и мобилна фотография. Една от най-значимите иновации в индустрията определено е 5G технологията, която обещава да промени представата ни за скоростта на интернет. Maксималните теоретични скорости на LTE мрежите достигат до 100Mbps, докато 5G може да извършва трансфери със 10Gbps.

Изминалата година бе доста успешна в популяризирането на технологията, като в световен мащаб са продадени повече от 200 млн. устройства, които имат 5G модеми. Това е само началото на масовата дистрибуция на технологията, която постепенно ще намери място в смарт джаджите в домовете ни. Високото търсене на премиум устройства води и до поевтиняване на средната цена на 5G смартфоните.

Пазарните наблюдатели са твърдо убедени, че технологията ще става още по-достъпна за масовия потрбител и през 2021г. Имаме всички основания да очакваме рекордни продажби на устройства, които са оптимизирани за 5G мрежи и това мнение се поддържа също и от MediaTek, които са водещ производител на процесори.

 

 

Tайванската компания има силно присъствие в мобилната индустрия със своите популярни чипове с бранда Dimensity. Според официалните данни процесорите на MediaTek с вградени 5G модеми са реализирали над 45 млн. продажби през последните 12 месеца. Амбициозната цел е тази цифра да се увеличи значително през настоящата година, като прогнозите на MediaTek са за повече от 500 млн. продажби на смартфони с  5G технологията до края на 2021. 

Компанията вече представи първите си 6-нанометрови процесори, които се казват Dimensity 1200 и Dimensity 1100. Teзи архитектури се очаква да помогнат на MediaTek да разширят присъствието си сред бюджетните 5G смартфони през годината.

 

Още от Digital: Всеки трети смартфон ще поддържа 5G до 2024г.