Телекомуникационните гиганти и мобилните оператори вече се подготвят активно за дългоочаквания преход към новото поколение 5G мрежи. Изграждането на подобна инфраструктура ще ускори навлизането им и ще позволи на всички нас още по-бързо да сърфираме в интернет от мобилните си устройства. Първите 5G мрежи се очаква да станат факт до края на десетилетието. Въпреки очевидните предимства тази технология ще има нелеката задача да се пребори с популярността на LTE мрежите

 

От ABI Research смятат, че в началото на следващото десетилетие те ще бъдат по-разпространени от когато и да било, предаде NetworkWorld. В момента приблизително 67% от трафика на мобилен интернет в глобален мащаб идва от LTE мрежите, но през 2022г. тази стойност ще се увеличи до впечатляващите 82%. Това означава, че над 4 млрд. души ще използват ежедневно тези мрежи. Прогнозите са, че през първите две години след навлизането на 5G мрежите те ще достигнат до 13% от потребителите по цял свят. LTE инфраструктурата в началото на следващото десетилетие ще е много по-различна от тази, която използваме днес.

 

Някои мобилни оператори експериментират с различни техники, които осигуряват Gigabit LTE скорост като използват няколко честоти по едно и също време. Популяризирането на 5G мрежите ще се забави и заради факта, че тази технология се фокусира предимно върху милиметровите сигнали, които не могат да се изпращат на толкова голяма дистанция, както при LTE. Това означава, че в много райони извън големите градове ще е необходимо повече време, за да се създаде необходимата 5G инфраструктура. 

 

Вижте каква е разликата между 4G и LTE