Съхранението на личната информация при работа с няколко устройства е важно, тъй като гарантира, че няма да загубите ценни данни. Има различни начини за синхронизация на важните файлове. Облачните услуги са изключително популярни, тъй като са ефективни, удобни за работа и предлагат безплатно пространство за запазване на поверителна информация.

Eкип от учени на University of Southampton създадоха изцяло нов формат, който позволява да се криптира информация в наноструктури, отпечатани на стъклената повърхност. Ключовият елемент от технологията е използването на лазери с ултрабърза скорост, които са в основата на 5D технологията.

Иновативният подход позволява да се запише еквивалента на 500 терабайта върху носител с размер на CD диск, съобщава Engadget. Системата е настроена да използва три отделни слоя от наноточки, чиито размери, ориентация и позиция създават 5D структура. Така се променя поляризацията на светлината, докато записва данните при преминаването във вътрешността на диска.

 

 

Вече сме виждали прототипи на 5D оптични системи за съхранение, които обаче са свързани с редица проблеми. Най-големият недостатък са бавните скорости за запис на информация, които правят технологията непрактична за масово приложение. Издръжливостта на 5D носителите на данни също е проблем, но учените от University of Southampton успяват да предложат доста полезно решение.

Новият метод позволява съхранението на информация при екстремни температури от 1000 градуса по Целзий, като физическия носител може да оцелее 13.8 млрд. години на стайна температура преди да се появят процеси на деградиране.  Teхниката позволява запис на данни с милион воксела в секунда, което е еквивалента на 230KBps. Необходими са два месеца да се запълни първият капацитет на диска от 500 терабайта.

 

Още от Digital: 4 технологии, които ще променят начина, по който съхраняваме данни