Социалните мрежи заемат все по-голямо място в живота ни и това ни излага над един неочакван проблем: фалшивите новини. Постоянният достъп до интернет се превърна в двигател за разпространение на недостоверно съдържание в интернет. Google и Facebook влагат най-много усилия да се справят със ситуацията и да контролират трафика на новини в профилите ни. Опитите им в тази сфера досега, обаче предизвикват противоречиви отзиви. коментира Engadget.

 

Двете компании използват усъвършенствани алгоритми с машинно обучение, за да категоризират дадено съдържание като "фалшиво" или "недостоверно". Въпреки това анализаторите остават скептично настроени над възможността Google и Facebook да се справят с този проблем. Ново проучване показва, че негативните коментари по темата сред IT средите надделяват. В него участват над 1100 специалисти в сферата на компютърните науки и технологиите. 

 

Оказва се, че 51% от тях смятат, че фалшивите новини тепърва ще се превръщат във все по-голям за потребителите и журналистите. Интернет осигурява на твърде много хора достъп до ресурсите да се превърнат в източник на недостоврено съдържание, което задълбочава проблема. На практика всеки един профил в Google и Facebook свободно би могъл да започне да публикува каквото пожелае. Това се превръща в сериозна тенденция, която има нужна от специална регулация.

 

Вижте най-добрите приложения, които ще ви предпазят от фалшиви новини