Операционната система вече се разпространява до съвместимите устройства. Компанията дори се похвали, че Harmony OS 2.0 вече се използва от 10 млн. души. В следващите месеци ще продължи активната дистрибуция на софтуера, но настоящите мобилни устройства на Huawei. Ако всичко върви по план повече от 360 млн. джаджи ще оперират с HarmonyOS 2.0 до края на 2021г.

 

1. Устройствата ще запазят всички данни при мигриране към HarmonyOS 2.0

Успоредно с това Huawei ще започнат да представят и нови устройства, които са базирани на софтуера преди края на годината. Aмбициозните цели за разрпространение на новата версия на HarmonyOS ще бъдат подпомогнати от факта, че е предназначена за хардуер независимо от размерите на дисплеите.

Това означава, че платформата ще работи със смартфони, таблети, телевизори, TWS слушалки, лаптопи, и дори автомобили. Собствениците на смартфоните от сериите Huawei Mate 40, Huawei P40, Huawei Mate 30, както и на таблетите MatePad Pro вече започнаха да получават актуализацият

 

 

2. Каква големина на дисплеите ще имат Samsung Galaxy S22, Galaxy S22+ и Galaxy S22 Ultra

Samsung реализираха премиерата на Galaxy S21 серията през януари. Флагманите бяха представени с няколко седмици по-рано от обикновено. Това е част от стратегията на компанията да конкурира по-успешно с Apple и другите производители на Android. Въпреки усилията на Samsung, обаче се оказа, че представителите на серията не регистрират толкова високи продажби, колкото се очакваше.

Втората половина на годината ще е свързана с премиерата на гъвкавите смартфони Galaxy Z Fold 3 и Galaxy Z Flip 3, с които компанията ще продължи лидерстството си в този сектор. Успоредно с това Samsung вече са започнали да работят и над следващото поколение премиум смартфони Galaxy S. В интернет изтекока данни, от които разбираме детайли за големината на различните модели на Samsung Galaxy S22.

 

3. Китай иска да забрани безжичните зарядни за смартфони с мощност над 50W

Водещите производители на смартфони се надпреварват да осигуряват по-атрактивни методи за зареждане на своите устройства. Технологиите вече позволяват за минути да захраним голяма част от капацитета на батериите. Мощността им се увеличава заедно с еволюцията на самите методи за безжично зареждане, което гарантира иновации, които не бяха възможни преди няколко години.

Най-големите производители на Android вече предлагат усъвършенствани системи за бързо зареждане с мощност от 65W.  Флагманите на някои брандове дори увеличават тази стойност до 120W, което е доста впечатляващо. Забелязва се и сериозно подобрение във възможностите на всеки метод за захранване на смартфони, независимо дали е жично, безжично или бързо зареждане.

 

 

4. Google Chrome вече ще ни информира преди да инсталираме съмнителни разширения

Google подготвят нов пакет от функционалности, с които искат да добавят още едно ниво на сигурност в браузъра Chrome. Компанията е разработила алгоритми, с които да отстрани възможността да станем жертва на зловреден софтуер. Нова функция ще следи за съдържанието, което изтегляме от Chrome Web Store и ще ни съобщава, ако опитаме да изтеглим съмнително разширение.

Концепцията доразвива възможностите на Enhanced Safe Browsing, която бе представена през миналата година като инструмент за превенция на фишинг атаки. Плановете на Google предвиждат да виждаме съобщение на екрана, когато оптиваме да дръпнем разширение, което има подозрителен произход.

 

5. NVIDIA спира поддръжката на драйвери за Windows 7 и Windows 8 през октомври

NVIDIA планират да прекрати поддръжката за по-старите версии на операционната система. Официалните планове на компанията предвиждат това да се случи през октомври 2021г. След тази дата графичните драйвери ще са налични единствено за устройства, които работят с последните версии на Windows.

Все пак трябва да уточним, че Windows 7, Windows 8 и Windows 8.1 ще продължат да получават критични актуализации за сигурност до септември 2024г. Решението на NVIDIA определено не е изненадващо, особено когато се има предвид, че Microsoft също вече спряха поддръжката за Windows 7 и Windows 8.

Устройствата с Windows 8.1 ще получават ъпдейти до януари 2023г. Основният фокус за NVIDIA ще продължат да бъдат компютрите, които работят с Windows 10.