Тази седмица хакери публикуваха данните на над 30 милиона акаунта от сайтът за запознанства с цел прелюбодейство Ashley Madison. Този пробив в системата може да има огромно въздействие върху милиони бракове, и то не само на известни личности и политици, а на съвсем нормални хора. Въпреки че последствията от хакване на лични данни са били анализирани стотици пъти преди, уроците и съветите продължават да бъдат игнорирани.

 

Трябва да използваме този момент да се замислим за петте закона на живота онлайн, които както законите на държавата, без значение дали ги знаем или не, ще съжаляваме ако не им обръщаме внимание. Ето петте най-важни правила които трябва да знаем за живота ни в онлайн пространството.

 

1. Трябва да знаете, че всичко което правите и казвате ще е публично и всеки може да има достъп до него.

 

2. Не трябва да бъдете заблуждавани от настройките за поверителност и паролите, които са просто временни илюзии, които отвличат вниманието ви от реалността на предходната точка.

 

3. Контекст и данни най-често са едно и също. Когато въвеждате информация в интернет вие показвате кой пише (Вие), какво пише (данните), кога (датата и часът на публикацията), къде (сайтът в който пишете), как (устройството което сте използвали при публикацията) и защо (предназначението на уебсайта).

 

4. Повярвайте, че всички сделки направени с кредитната ви карта се съхраняват в една колосална датабаза, която един ден ще бъде достъпна на всички за проучване.

 

5. Данните не изчезват когато ги изтриете.

 

Всичко излиза наяве рано или късно и много известни личности са си патили от това, когато са били изравяни срамни части от животите им, които те са били сигурни, че не съществуват в интернет пространството. Не е нужно да сме параноици, но е добре да знаем с какво си имаме работа и да внимаваме колко лична информация споделяме в мрежата.