YouTube си остава един от най-популярните видео сайтове в света. Почти всеки видеоклип, който става вирусен – без значение дали е музикален, комедиен или урок – рано или късно той се появява и в YouTube.

 

Питате се точно колко популярен е сайта? Към месец декември 2016 г., 44 от клиповете в YouTube са натрупали повече от един милиард гледания, а четири от тях – надминават два милиарда.

 

Не си мислете обаче, че гледането на видеоклипове е единственото забавно нещо което може да правите на сайта, защото има и редица други неща. А благодарение на Make Use Of, научаваме за тях.

1. Създаване на GIF файлове

Знаехте ли, че можете лесно да направите свои собствени GIF файлове от почти всяко видео, на което сте попаднали на YouTube? Може да направите това по няколко начина. Един от тях е да посетите GIF Maker страницата от сайта giphy.com. Копирайте линка на видеото и го поставете в съответното поле. Може да използвате почти всяко видео стига то да не е по-дълго от 15 минути. Може да зададете мястото от видеото което искате да се превърне в GIF файл, както и колко време да продължи. След като създадете файла, можете да добавите мем и надписи. След като сте готови натиснете бутона „Create GIF”.

Алтернативно, можете просто да добавите „GIF“ преди думата „YouTube“ в  URL адреса на видеото, това ще ви отведе до Gifs.com.

2. Намиране на Великденски яйца

YouTube крие редица трикове и великденски яйца с които може да се забавлявате. Така например ако напишете „doge meme” в лентата за търсене на YouTube, шрифта на сайта ще стане по-цветен и забавен. А ако напишете „do the harlem shake” в лентата за търсене на YouTube ще се появи бутон за пауза до логото на YouTube в горния ляв ъгъл. Използвайте когато решите да спрете танцуващата страница и да върнете нещата по старому. Друго забавно нещо, което може да направите е да изпишете думата ‘awesome‘ с клавиатурата докато се възпроизвежда някой видеоклип, но не в лентата за търсене. След като направите това, лентата за напредъка ще започне да мига с ярки и пъстри тонове.

3. Използване на видеото за караоке

Повечето от нас обичат да пеят с любимите си изпълнители, а YouTube предлага ефективен начин да направите това. Ако използвате уеб браузъра Chrome, инсталирайте разширението „Musixmatch Lyrics“ for YouTube. То използва богат каталог от текстове за песни и ги синхронизира с видеоклиповете в YouTube по време на изпълнението им. Това е един забавен инструмент, който може да ви е от полза ако правите караоке парти.

4. Споделяне на видео от конкретен момент

Ако искате да споделите видеоклип с приятел, но искате той да започне в определено време, просто стартирайте видеото и го спрете там, където бихте искали да се започне и спре. След това кликнете с десния бутон върху видеото и изберете „copy video URL at current time”. Изпратете линка на приятеля си и той ще гледа само тази част от видеото.

5. Добавяне на воден знак към вашите видеоклипове

Ако качвате клипове редовно и бихте искали да ги персонализирате със собственото си лого, има един лесен начин да се направи това в YouTube. Първо, кликнете върху иконата на профила си в горния десен ъгъл и изберете „Creator Studio”. От менюто, което се появява в лявата част на екрана изберете „Channel” и след това „Branding”. Тук можете да кликнете върху „Add Watermark”, което ще ви отведе до екран, от който можете да качите файл, който сте запазили на компютъра си.

 

Вижте какво трябва да знаем за настройките за поверителност в YouTube