Не се притеснявайте, ако сте скептично настроени към новите иновации в наши дни. Нормално е при всички тези нови продукти, които се предлагат на пазара, да ни бъде трудно да повярваме, че някой от тях действително ще промени живота ни.

 

Знаете ли, че много успешни изобретения дълго време са били публично осмивани, преди да станат невероятно популярни и днес да не можем да живеем без тях? Благодарение на Tech Insider можем да научим за тях.

1. Електрическата крушка

Томас Едисон е не само изобретателят на електрическата крушка, но и на много неща, които използваме днес, за които той е подал 1093 патенти само в САЩ. Когато се появила новината, че Едисон е разработил първата електрическа крушка, не всички били впечатлени. През 1878 година, British Parliament Committee отбелязва, че това откритие е „достатъчно добро за нашите трансатлантически приятели, но недостойно за вниманието на практичните и учени мъже“. Реакцията на главният инженер на британските пощи не е по-различна. Според него „електрическата светлина е един блуждещ огън“, с други думи откритието е фиктивно.

2. Самолети и изтребители

Братя Райт ще останат в историята, като хората извършили първия в историята на човечеството контролиран полет с моторен летателен апарат по-тежък от въздуха. Полетът бил извършен през 1903 година и продължил около 12 секунди. През 1911 година, Фердинанд Фош, френски генерал, по времето на Първата световна война, казва: „Самолетите са интересни научни играчки, но те нямат военна стойност“. Днес никой не оспорва доказания успех на военните самолети.

3. Чадър

През 18 век, британците обиждали тези, които използват чадър. Човекът принесъл чадъра от Франция в Англия се нарича Джонас Хануей. Той го използвал в дъждовните дни и се опитал да го наложи сред останалите, но всички му се присмивали за това. По това време на чадъра се гледало като на женски аксесоар, който било недопустимо да се вижда в мъжки ръце.

4. Персоналните компютри

За определен период от време хората се страхуваха от компютрите. Излязлата през 1996 г. книга, "Жени и компютри" твърдеше, че жените често страдат от компютърофобия – богат набор от страхове, които се изразяват в страх от докосване или повреда на компютъра, отвращение към идващите съобщения и имейли, както и неприязън към четене на текст от екрана. Книгата също така твърдеше, че жените се чувствали застрашени от компютъра и се страхували да не станат негов „роб“. Днес вече никой не помни тези времена и дори гледаме с насмешка на страха да притежаваш свой компютър.

5. Ваксините

Дори и днес има хора, които са против ваксините, въпреки че практиката е доказала полезното им въздействие върху общественото здраве. Благодарение на редовното ваксиниране на хората, едрата шарка се счита за ликвидирана от 1980 година. През 19 век обаче, по времето на една епидемия от едра шарка в САЩ, заради кампаниите за масово ваксиниране, се появили две Анти-ваксиниране лиги, които настоявали да се забрани задължителното ваксиниране. Един от представителите на една от тези лиги, поставил искането си пред съда, но загубил делото.

 

Вижте 6 любопитни открития вдъхновени от природата