21 години след като създадоха Google, Лари Пейдж и Сергей Брин обявиха, че напускат ръководството на Alphabet. Вече Сундар Пичай поема контрол над Google и Alphabet едновременно. Пейдж и Брин ще останат членове на борда на директорите на Alphabet и ще са съветници на Пичай. Основната отговорност вече пада изцяло върху Пичай и той ще трябва да направи някои важни промени в компанията. BusinessInsider обръща внимание на 5 неща, които Пичай трябва да направи.

 

Любопитно: Дойде ли краят на Google след като съоснователите Сергей Брин и Лари Пейдж се оттеглят от ръководството на компанията

 

 

Google и Китай

Отношенията между Google и Китай винаги са били много сложни. През 2018 г. компанията се оказа и в центъра на скандал, след като беше съобщено, че разработва специална цензурирана версия на търсачката си за китайския пазар. След сериозен негативен отзвук, проектът беше спрян. Самият Брин също е критик на цензурата в Китай. Пичай ще трябва да се постарае доста, за да стопли отношенията между Китай и компанията, особено след като акционерите ѝ искат по-голямо участие на Google в страната.

 

 

Google и военните технологии

От години Google отказва да работи с военните и да предлага технологиите си за подобни цели. Заради това често е обвинявана в САЩ, че не е патриотична компания. Ако Google има добри отношения с Китай, то отказът ѝ да работи с американските военни може да се превърне в сериозен политически проблем за компанията. Затова Пичай ще трябва да намери баланс и да направи така, че и двете страни да са доволни.

 

YouTube и Google Cloud

Google не обича много да говори за бизнесите си и тяхното финансово представяне. Обикновено компанията дава само най-базовата информация и спестява детайли за представянето на YouTube и Google Cloud например. Инвеститорите обаче искат повече подробности, особено след като има индикации, че това са два бизнеса, които се представят много добре. Пичай ще трябва да промени практиката на Google и да започне да дава повече информция за представянето на отделните бизнеси на компанията.

 

Сбогом на петъчните срещи

От години Google има традиция всеки петък да прави срещи с всички служители. Години наред на тях присъстваха Пейдж и Брин, макар че от повече от година и самите те вече не ходят на тях. Наскоро Пичай обяви, че тези срещи вече ще са само веднъж месечно, а няма да е изненада и да се махнат изцяло. Причината е, че не са нужни, когато няма реален повод за тях.

 

Името Alphabet

Идеята Alphabet да е холдинг, който обединява всички бизнеси на Google под една шапка, не е лоша, Но името е объркващо за мнозина, защото всеки път трябва да се пояснява, че Alphabet всъщност е собственик на Google, макар и Google да решава какво се случва в Alphabet. Пичай ще е лидер и на двете юридически тела и затова може да по-добре просто отново да обедини всичко под шапката на Google.

 

Още от Digital: Moбилните реклами и YouTube са най-доходоносните бизнеси на Alphabet