Интернет на нещата не е футуристична технологична тенденция. Това е първата стъпка към раждането на нов дигитален бизнес, която започва с вашите неща – данните, които обработвате, облачните услуги, които използвате и интелигентните устройства, които имате у дома си. Това е вашият е Интернет на нещата.

 

Дали обаче използването на Интернет на нещата е добра идея? От Make Use Of са съставили списък с 5 устройства, които не трябва да свързвате с Интернет на нещата.

1. Автомобили

Автомобилите могат да бъдат хакнати и след това доста лесно контролирани от хакерите. Ако системите и мрежите в автомобила (Bluetooth, телематични, радио функции, и така нататък) са свързани едни с други, това до голяма степен ще разшири обхвата на това, което хакерът ще е в състояние да направи. Накратко, в случай, че злонамерени хора намерят някаква уязвимост в колата ви, последствията могат да бъдат катастрофални.

2. Бебефони

През месец септември Forbes публикува статия, от която стана ясно, че дори хакер с малко познания може да проникне в редица бебефони от браузъра си. За съжаление производителите все още не успяват да направят необходимите актуализации и моделите, които се предлагат в магазина крият уязвимост, от която злонамерени хора могат да се възползват.

3. Домашни IP камери

Домашните IP камери обикновено са охранителни камери, които можете да контролирате дистанционно от вашия смартфон. Охранителната фирма Tripwire обаче алармира, че „тези устройства обикновено се хакват с лекота. Ако имат уеб интерфейс, те могат да бъдат хакнати, като се използват уеб хакерски техники.“ Идеята, че някой може да се взира в дома ви и да ви наблюдава, докато сте вътре, може да не е вероятна, но възможността е отвратителна. Същите проблеми, възникват и с уеб камерите на смарт телевизорите.

4. Интелигентни брави

За всеки, който рутинно губи ключовете си, идеята за смарт заключване може да изглежда като дъжд след продължителна суша, но дали има причина да сме благодарни за тази технология? През 2013година, Wired писа че милиони смарт брави на компанията Kwikset са били отключени от хакер. Според друга статия в Gizmodo, много по-трудно в днешно време е някой да влезе в дома ви като разбие ключалката ви с лост, отколкото като хакне смарт бравата ви.

5. Хладилниците

През месец януари тази година, от компанията Proofpoint съобщиха, че са регистрирали първата мащабна кибератака над интернет на нещата. В тази атака са били изпратени 750 000 фишинг / спам имейли до хладилници, телевизори, медийни центрове, както и до други свързани домашни устройства.

Да, нашите свързани устройства вече могат да бъдат използвани за атака срещу нас. Преди време стана ясно, че в много хладилници на Samsung има уязвимост. Те изпращат данните си към сървърите, без проверка на SSL сертификата. Това означава, че хладилника „не знае с кой говори“. Например, ако бъдете помолени да влезете в профила си в Google или Amazon на вашия хладилник, паролите ви може и да бъдат прихванати. Не само това, но ще е и сравнително лесно за един хакер да инсталира злонамерен софтуер на вашия хладилник.

 

Вижте какво е "Интернет на нещата" и безопасни ли са те