От известно време насам, Bluetooth е предпочитаната технология за безжично сдвояване на две  устройства. През годините технологията се развиваше и ставаше все по-добра, но за съжаление, някои неверни твърдения съсипват имиджа на Bluetooth.

 

От Make Use Of, споделят с нас 5 неверни твърдения за технологията Bluetooth.

1. Активирането на Bluetooth бързо изтощава батерията.

При старите модели смартфони, това беше неоспорим факт, но днес можем да забравим за този проблем. С новите Bluetooth стандарти, появили се с версия 4 и по-новите версии, вече има Low Energy (LE) модули. LE модулите използват различни технологии за търсене на Bluetooth устройства в близост до вас, без да изискват същото количество енергия, както по-ранните версии на Bluetooth. Освен това, след като е била установена връзката, LE устройството не използва значителна мощност, когато данните не се прехвърлят. Например, ако сте свързали вашия смартфон с Bluetooth слушалки, когато не слушате музика, батерията на смартфона ви няма да се изтощава така бързо. Като цяло, в резултат на новите стандарти, общата консумация на енергия от Bluetooth LE е била намалена наполовина или дори повече. 

2. Bluetooth технологията е опасна за здравето ни.

Към момента, няма консенсус по въпроса дали радиацията от мобилните джаджи е вредна за нашето здраве. Едно обаче е ясно, използването на Bluetooth слушалка за водене на разговори е по-полезно за здравето ни отколкото „залепването“ на смартфона на ухото ни.

3.Bluetooth работи само в малки диапазони.

Много е възможно вашите Bluetooth слушалки да са с малък обхват. Това обаче не означава че  Bluetooth работи само на къси разстояния. Всяко Bluetooth устройство се характеризира с определен клас на работа:

– Bluetooth Class 3 устройства имат обхват от по-малко от 10 meters.

– Bluetooth Class 2 устройства имат обхват от около 10 meters.

– Bluetooth Class 1 устройства имат обхват от около100 meters.

По принцип, само Bluetooth Class 1 устройствата разполагат със собствен източник на енергия, като настолни компютри или високоговорители, които изискват електрическа връзка. Повечето смартфони и таблети използват Bluetooth Class 2 или 3.

4. Non-Discoverable Bluetooth режима гарантира сигурност.

Може би са ви казвали, че ако настроите устройството си като ‘неоткриваемо‘, хакерите не могат да го намерят и вие сте в безопасност. Това твърдение обаче не е вярно. Bluetooth Device Address (BDA) може да е скрит в Non-Discoverable режима, но хакерите може да използват скенери за откриване на вашия BDA дори когато този режим не е активиран. Най-големият виновник в тази инфилтрация са паролите по подразбиране, които се използват за повечето Bluetooth устройства: 0000 или 1234. Поради това, почти всеки може да се свърже с вашето Bluetooth устройство, след като вече знае адреса.

5. Bluetooth пречи на Wi-Fi.

Подобно на повечето други безжични технологии, Bluetooth също използва радио честота 2.4 GHz за изпращане и получаване на данни. Това е същата честота, използвана от вашата Wi-Fi мрежа и от микровълновата ви печка. Така първата мисъл която ни идва на ум е, че стабилността и скоростта на нашата Bluetooth връзка зависи от това, дали има други работещи устройства в близост до нас. Bluetooth използва RF спектър обхващащ 79 честоти, което не означава, че можем да имаме 79 потребители на едно и също място. Всъщност, Bluetooth устройството ще прескача между всички/или повечето от тези честоти на общо взето случаен принцип по време на всеки един разговор. Това се случва много пъти в секунда, като се използва техника наречена Adaptive Frequency Hopping (AFH), която помага за намаляване на смущения идващи от 802,11 Wi-Fi системи.

 

Вижте как да отстраним проблемите при свързването с Bluetooth