Безплатните WiFi мрежи набират популярност и улесняват значително пълноценното сърфиране в интернет навсякъде. MakeUseOf има удобна селекция от няколко карти и приложения, които помагат да се намери безплатен WiFi навсякъде.

 

Разбира се, публичните WiFi мрежи носят със себе си своите рискове. Те могат да са лесен начин за хакери да проследяват комуникация, да събират данни или дори да заразяват устройствата. Затова е добра идея да се използва максимално актуален софтуер и да се внимава каква информация се обменя в такива мрежи. Все пак те са идеални за забавление и ето начините да ги откриваме лесно.

 

Instabridge

Това е удобно мобилно приложение, което поставя фокус над безплатните WiFi мрежи в Западна Европа, Югоизточна Азия, Австралия и Нова Зеландия. Приложението има и функция автоматично да търси и да се свързва към безплатни мрежи. При това не всички мрежи са напълно отворени. Има опция потребителите да споделят паролата за своите WiFi мрежи и да помагат на останалите. Има и офлайн режим с опция да се изтегли карта на района, в който ще се пътува.

 

WiFox

Един от недостатъците на пътуването в днешно време е дългото чакане по летищата. За съжаление доста летища ограничават времето на безплатния интернет. Това приложение струва $2, но обещава, че може да намери безплатен WiFi достъп на всяко летище, който е неограничен. Така тези $2 би трябвало да се изплатят още при първото пътуване. Има и безплатна алтернатива, която е на уеб-базирана карта.

 

Avast Wi-Fi Finder

Обратно към темата за сигурността. Приложението на Avast показва както безплатните WiFi мрежи, които са в обхват, така и тези, които са на пешеходно разстояние. Освен това ще направи проверка на мрежата преди устройството да се свърже, което трябва да намали риска от злоупотреби. Работи добре както в Европа, така и в Америка.

 

Places to Work

Това е сайт, който има карта и списък с множество WiFi мрежи със свободен достъп. Те могат да се търсят чрез споделяне на GPS местоположение или ръчна проверка. Характерното е, че тук се обръща внимание не само на зведения, но и на други места, които са подходящи за използване на интернет за работа. Сред тях са споделени офиси, коуоркинг пространства и др.

 

Wi-Fi Free Sport

Това е семпъл сайт, който поддържа голям списък с достъпните WiFi мрежи в САЩ. Те са подредени по щат, град и др. Ако ще пътувате в САЩ, този сайт може да е от голяма полза лесно да намерите безплатен WiFi почти навсякъде, дори на места за къмпинг и каравани, квартири и др.

 

Още от Digital: Как да подобрим WiFi сигнала на смартфон с Android