Не е нужно да сте имали проблеми с хакери, за да осъзнавате колко е важно да опазите неприкосновеността на личния ви живот докато сърфирате в интернет. Когато се опитвате да намерите най-добрият софтуерен пакет за сигурност и защита на вашия компютър и данните ви, трябва да разбирате какви опасности ви дебнат в мрежата.

 

Ако имате усещането, че не разбирате някои от термините, на които попадате, вижте информацията на Make Use Of. От медията ще ни помогнат да научим повече за тези 5 термина свързани със онлайн сигурността ни.

1. Фишинг

Понякога заразяването на компютъра със зловреден софтуер се случва само с натискането на погрешен линк. Една фишинг атака започва по следния начин: атакуващите ви изпращат имейл, който ви съветва да обновите информацията си за акаунт в някой сайт, например, PayPal като последвате дадения линк. Страницата, към която ще ви заведе този линк може и да изглежда точно като оригиналната, но ако се загледате в URL адреса можете да забележите някоя грешка в правописа. В такива случаи, ако напишете потребителското си име и парола в зададените специално за това места, бъдете сигурни, че ще изпратите информацията си директно на атакуващите. Може да избегнете фишинг атаките, като не кликате върху линкове в подозрителни имейли.

2. Ботнет

Ботнет е мрежа от софтуерни приложения или компютри, които работят в автономен режим и имат за цел кражба на лични данни. Ако компютърът ви е част от ботнет, то той наблюдава всичко, което правите, събира всички ваши данни и след това ги предава на тези които владеят мрежата от ‘зомбирани компютри‘. Според редица специалисти ботнет заплахата за онлайн сигурността ни е по-голяма от вирусите или червеите, но е много по-лесно да се предпазим от нея. За да гарантирате сигурността си, ползвайте само последните версии на всички програми с които работите и актучлизирайте операционна система на компютъра си. Друго условие е да инсталирате вторична защитна стена и антивирусен инструмент, като например Malwarebytes Antimalware.  

3. Спуфинг (Spoofing)

Спуфинг е създаването на фалшив сайт, който имитира в детайли истинския, като целта е потребителя да бъде отведен до измамлив сайт, с цел кражба на данните му. Пример за това е например, bankname.signinhere.com/login, заменен с 1.bankname.securesignin.com.

4. Фарминг (Pharming)

При този метод също се използват фалшиви уеб сайтове, но не се изпращат e-mail съобщения. Фарминга се осъществява чрез т.н. атака „DNS poisoning“ или чрез промяна на „hosts“ файла в компютъра на жертвата. По този начин се пренасочва трафика от определен уеб сайт към друг, който е негово копие с цел кражбата на секретна информация, като потребителско име, парола и други. Какво е специфичното в тези два случая?

 

При „DNS poisoning“ DNS сървърът преобразува адресите на уеб сайтовете, които пишете в адресната лента на уеб браузъра в IP адреси. Потребителят има вероятност да не разбере за измамата, защото е написал собственоръчно адреса на уебсайта.


При промяната на „hosts“ файла в компютъра на жертвата зловредна програма би могла да модифицира файла и по този начин да бъде открадната ценна информация от жертвата.

За защита от подобен род атаки специалистите препоръчват поддържането на актуализиран антивирусен софтуер.

5. Спам и спим

Със сигурност знаете какво представлява спама, но чували ли сте за спим? Спим е новата разновидност на спама в интернет. Вместо обаче да атакува пощенската ви кутия, спимът влиза чрез услугата за светкавични съобщения (IM). Много хора използват IM, за да говорят с приятели и колеги и затова спим съобщенията ‘набират скорост‘.  Те се генерират автоматично подобно на спамовете. След като веднъж програмата е отворена и стартирана, всичко което един спамър трябва да направи е да седи и да гледа дали някой ще отговори. Дори ако само малка част от хората се заблудят и отворят спим съобщение, това може да стане доста доходен бизнес.

 

Хората, които използват IM, трябва да бъдат много предпазливи и да следват няколко прости съвета:

– не приемайте връзки от хора, които не познавате;

– не отваряйте прикачени файлове от хора, които не познавате;

– поддържайте своята антивирусна програма и операционна система осъвременени.

 

Вижте какви грешки да не допускаме за да нямаме спам съобщения