Навлязохме в ново десетилетие и с него идват всевъзможни изкусителни модерни технологии, които със сигурност ще променят живота ни и ще ни накарат да харчим пари, без съмнение. Технологиите ще подобрят автомобилите, мобилния интернет, смартфоните, таблетите и т.н. Вълнувате ли се от бъдещето?

 

От Slash Gear са на мнение, че през следващите няколко години всички ще говорим за тези 5 технологии:

5G

 

Вълнуващо е! 5G прави интернет 120 пъти по-бърз в сравнение с 4G в идеални условия. Устройствата могат да се свързват и общуват помежду си без забавяне, което позволява развитието и налагането на интернет на нещата, където всичко е свързано с вас – от телефони и часовници до коли и осветителни уреди. 

 

Предизвикателството през 2020 година, а и през следващите няколко години ще е изграждането на повсеместна 5G инфраструктура, за да се достигнат високите скорости, на които се надяваме.

Летящи таксита

 

Компании като Boeing и Uber наливат големи суми пари във въздушните таксита, които скоро биха могли да стартират в градове като Сингапур, Ню Йорк и Лос Анджелис. Много от тези превозни средства изглеждат като мини-хеликоптери или малки самолети с възможности за вертикално излитане и кацане (VTOL), което им позволява да се ползват в градска среда.

 

Голяма пречка в момента остава законът. Властите ще трябва да установят контрол на движението в градското въздушно пространство, а също и безопасността на пътниците при лошо време. Много от тези проекти предстои да стартират през 2023 година.

Пътуване в космоса

 

NASA има подписано споразумение с Boeing, Blue Origin, а също и с SpaceX на Елън Мъск за работа по проекти, които ще изпращат товари и хора до Международната космическа станция и извън нея. Мъск се надява това да стане по някое време, през това десетилетие. Това означава, че скоро отиването в космоса няма да е само мечта, но може да стане реалност за достъпно богатите.

Генетична модификация

 

В края на миналата година, китайският учен Хе Джанкуй бе осъден на затвор заради своя експеримент за редактиране на гени на човешки ембриони. Експериментът доведе до появата на момичета близнаци. Това е първият път, когато човешки ембрион успешно е бил модифициран, имплантиран и роден.

 

Със сигурност всички се питаме дали всичко това е етично. Междувременно обаче ентусиазираните учени няма да чакат мнението ни. Законът и консенсусът ще трябва да се утвърдят скоро, тъй като през това десетилетие със сигурност все по-често ще се чува за опити за  редактиране на гените. Учените сега имат ясен и доказан път напред, който някога беше плод на научната фантастика.

Дийпфейк

 

Това е голям проблем! Dеерfаkе (дийпфeйĸ) oзнaчaвa видeo фaлшифиĸaти, гeнepиpaни c пoмoщтa нa изĸycтвeн интeлeĸт или cпeцифичнa ĸoмпютъpнa oбpaбoтĸa, чpeз ĸoитo ce cъздaвaт ĸaдpи и видea нa дeйcтвия и peплиĸи, ĸoитo xopaтa ниĸoгa нe ca ĸaзвaли или извъpшвaли. Последствията могат да бъдат катастрофални.

 

Имено поради страхове от манипулация при изборите през 2020 година, Конгресът на САЩ призова социалните медии да преразгледат своите новини, които биха могли да играят голяма роля в разпространението на фалшиви новини. Що се отнася до читателите, най-добрата ни защита остава да четем задълбочено и да не приемаме всичко за „чиста монета“.

 

Вижте най-вълнуващите технологии на десетилетието