Когато погледнем назад към 2001 година, трудно можем да осмислим колко различен беше света тогава. Лошо интернет покритие, разочароващо бавна връзка, телефони, които не бяха интелигентни, а Google беше съвсем млада компания.

 

Напредъкът оттогава изглежда невероятен, но през следващите 15 години ще станем свидетели на далеч по-фундаментална и всепроникваща промяна в живота ни. Вероятно най-голямата промяна ще бъде в това как използваме технологиите. Докато през последните 15 години постиженията се свеждаха предимно до виртуалния свят, то до 2031 година ние ще станем свидетели на трансформиране на физическия свят, смятат от Forbes.

1. Нови компютърни архитектури

Още от 1965 година насам, когато Гордън Мур направи известната си прогноза за удвояването на транзисторите на всеки 18 месеца, инженерите лесно могат да предскажат темповете на напредване на технологиите за идните години. Сега обаче идва край на това, защото учените усилено работят, за да дадат повече живот на старата технология с нов дизайн, като 3D подреждане и FPGA чипове.

 

Две такива архитектури са в напреднал стадий на развитие – квантовите компютри, които имат потенциала да бъдат милиони пъти по-мощни от съвременните и невроморфични чипове, имитиращи човешкия мозък, които са един милиард пъти по-ефективни от настоящата компютърна технология.

 

Учените са на мнение, че до 10 години можем да очакваме новите компютърни архитектури  напълно да трансформират представите ни за компютърна технология.

2. Геномика

Когато човешкия геном бе декодиран за първи път през 2003 година, това струваше $ 3 милиарда. До 2031 година обаче, сканирането на пълен човешки геном ще струва под $ 100. Това експоненциално намаляване на разходите, ще създаде до много нови възможности. Вече сме виждали огромните последици от геномиката в медицината, особено за лечение на рак. До 2031 година, тези техники, заедно с други нови методи за лечение, като имунотерапията, която помага собствената защита на организма да се бори с тумори, ще направят рака напълно лечимо заболяване.

 

CRISPR технологията е метод, насочен към редактиране на генома и може да се използва за създаване на синтетични организми, които ще действат като клетъчни фабрики. Чрез въвеждане на правилните гени в микроорганизми като бактерии и водорасли, ние ще бъдем в състояние да създаваме различни продукти, включително и такива, които сега се правят от петрол (като пластмасите).

3. Нанотехнология

Когато през 1959 година, физикът Ричард Файнман представи идеята си за нанотехнологиите –инженеринг на атомно ниво – то тя изглеждаше като научна фантастика. Днес, нанотехнологията се превърна в реалност и отключи напълно нови възможности. Бъдещите приложения за нанотехнологиите са твърде много, за да се изброят. До 2031 година можем да очакваме, че нанороботи ще бъдат инжектирани в кръвта ни, за да търсят патогенни клетки (като раковите), които се нуждаят от спешно лечение.

4. Съхранение на енергия

Една от най-пренебрегваните тенденции през последните 40 години е напредъка в областта на съхранението на енергия. Литиево-йонните батерии, разработени за първи път през 1970 година, непрекъснато се усъвършенстват, а същевременно цената им пада. За съжаление обаче, литиево-йонните батерии са пред своите теоретични граници и изследователите вече работят усилено в търсене на алтернативна технология.

5. Роботика

Роботиката е друга област, която бележи бързи темпове на развитие през последните години. В миналото, роботите бяха използвани само за изключително тежки работи, при това далеч от хората, с цел безопасност. Днес, обаче, роботите започват да работят заедно с хората, особено на бойното поле, но и в заводите.

 

До 2031 година можем да очакваме, че роботите ще поемат много по-голяма роля в ежедневния живот. Изработени от по-леки и по-силни материали, разработени благодарение на нанотехнологиите и задвижвани от невроморфични чипове, те ще си взаимодействат с нас, по един естествен, почти човекоподобен начин.
 

Вижте пет технологии, за които преди можехме само да мечтаем