iOS 14 е последната версия на операционната система, която вече захранва десетки милиони устройства с бранда iPhone и iPad по цял свят. Платформата предлага двуцифрен брой подобрения, сред които и дългоочакваната поддръжка за уиджeти. Аpple също такa въведоха и промени свързани с политиката си на поверителност, които вече предизвикаха сериозно недоволство.

 

1. Защо Google спряха да ъпдейтват приложенията си за iPhone

Ситуацията ескалира до такава степен, че Facebook обвини Apple в нелоялни бизнес практики. В основата на конфликта е въвеждането на нова система, която ще редуцира възможността потребителите да бъдат таргетирани с реклами.

 

 

2. Как ще се развива пазарът на смартфони през 2021г.

Световната пандемия засегна силно производителите на смартфони през първите две тримесечия на 2020. Веригата за доставки се стабилизира през есента, когато видяхме и много нови премиери на флагмани с Android, както и iPhone 12. Последното тримесечие показа, че въпреки ограниченията потребителите проявяват все по-голям интерес към 5G смартфоните.

Следващите 12 месеца ще бъдат още по-динамични както за производителите, така и за крайните потребители. Анализатори на TrendForce прогнозират, че в глобален мащаб ще бъдат продадени 1.36 млрд. смартфона през 2021г. В случай, че изчисленията са достоверни това ще очерта е стабилен ръст от 9% на годишна база, информира GizChina.

 

3. АMD изпревари за кратко Intel в пазара на компютри за първи път от 15 години насам

АМD продължават да се възползват активно от проблемите на Intel в световния пазар на компютри. Новото поколение процесори от серията Ryzen позволят на компанията да открадне пазарен дял от своя конкурент във всеки един ценови клас. Доминацията на AMD вероятно ще продължи и през 2021г., когато ни очаква премиерата на нови процесори от видео карти в премиум сегмента.

Вече видяхме премиерата на първите Big Navi архитектури, които ще имат много важно значение за компанията през следващите месеци. Oт своя страна Intel също подготвят нови хардуерни платформи, с които да се конкурират с AMD, включително и Intel Rocket Lake, които ще видим през март 2021г.

 

 

4. Oчаква се недостиг на видео карти през 2021г. заради високата цена на биткойна

Водещите производители на хардуер трябваше да се задоволят с ограничен инвентар на някои от най-добрите си модели през последните седмици на 2020г. Това се отрази сериозно на популярността на видео карти, които дълго време се очакват с интерес от потребителите. Иновативни предложения като NVIDIA GeForce RTX 3090, GeForce RTX 3080, GeForce RTX 3070 и GeForce RTX 3060 Ti се изкупват за броени минути онлайн.

Другите водещи производители като АМD също са засегнати от невъзможността на доставчиците на отговорят на високото търсене в индустрията. Компанията също разчита сериозно на новите си премиум модели като AMD Radeon RX 6900XT, Radeon RT 6800XT и Radeon RX 6800, за да разширяват влиянието си на световния пазар. Всички налични количества на видео картите също се изкупват за кратко време.

 

5. Какво да направим, ако Gmail не работи

Gmail е една от най-популярните онлайн услуги не само на Google, но и изобщо. Хората са свикнали толкова много с нея, че не я забелязват, но веднага усещат липсата ѝ, когато спре да работи. За щастие, това се случва рядко, но е възможно. AndroidAuthority ни запознава с пет чести проблема на Gmail и как да ги поправим.