Apple оправдаха очакванията и представиха официално новия M1 процесор, който използва модифициран чип дизайн на ARM. По този начин компанията направи първата важна стъпка в своята стратегия да спре да използва хардуер на Intel в лаптопите MacBook. Новината за транзицията към собствени ARM архитектури се появи още преди няколко месеца, но концепцията вече намира място в първия реален продукт.

 

1. Какво представлява М1 процесора на Apple

Голямото предимство на Apple M1 е 5-нанометровата производствена технология, която гарантира сериозни подобрение в скоростта, но също така оптимизира енергията. В голяма степен можем да кажем, че този процесор представлява актуализирана версия на мощните A14 BIonic чипове, които намират място в iPhone 12 и също са създадени с 5nm процесор.

 

 

2. ЕС заведоха антистръстово дело срещу Amazon, което може да струва на компанията $28 млрд.

Teхнологичните компании са изправени пред все повече проблеми на европейския континент заради стриктните регулации на ЕС. Специфичните правила за защита правата на потребителите и поддържането на нормална конкуренция вече станаха причина за за рекордни глоби срещу Apple и Google. Някои компании вече се разследват заради данъчни облекчения, които също крият предпоставки за неправомерни действия.

 

3. 5 начина да изтрием надеждно информацията от Android смартфон

Когато изтривате файл от устройство с Android, въпросните данни всъщност все още са налични. Те могат да се възстановят и това е възможно докато „върху тях“ не бъде записано нещо друго.

 

 

4. Новият 7nm процесор MediaTek Dimensity 7000 ще направи 5G технологията достъпна в бюджетните смартфони

МediaTek е производител със силно присъствие сред смартфоните от ниския и средния ценови клас. Тайванският бранд вече предлага разнообразно портфолио от процесори с бранда Dimensity. Водещ приоритет в стратегията им е предоставянето на максимално качество на оптимална цена.

Големият интерес на потребителите към 5G смартфоните, който се очаква в следващите месеци вероятно ще се превърне в движеща сила за цялата индустрия. MediaTek предлагат няколко атрактивни решения с технологията, като например Dimensity 800U и Dimensity 720, които са предназначени за смартфони от средния клас.

 

5. Пропуск в сигурността излага на риск потребителите на Microsoft Office 2010

Oфис приложенията са полезен софтуер, който позволява на милиони хора да бъдат продуктивни и да свършат работата си. Microsoft предлагат версии на Word, PowerPoint, Еxcel за смартфоните, което е оптимално решение, с което да отваряме и редактиране документи, когато сме в движение.

Заглавията от Microsoft Office пакета са най-популярният избор за потребителите въпреки наличието на продукти като Google Docs, Slide и Sheets. Собствениците на устройства с по-стари версии на софтуера трябва да бъдат много внимателни. Само преди няколко седмици ви съобщихме, че Microsoft спира поддръжката на Office 2010 на 13 октомври.