Qualcomm реализираха премиерата на дългоочакваният си 4-нанометров процесор. Както се очакваше Snapdragon 8 Gen 1 предлага много новости подобрения. Архитектурата използва по-мощен Adreno GPU, но също така и ARMv9 CPU дизайн на ядрата. Преминаването към 4nm процесор гарантира и допълнителни оптимизации в консумацията на енергия, което ще гарантира по-дълъг живот на батерията в смартфоните.

 

1.  Процесорът Snapdragon 8 Gen 1 ще захранва следващото поколение смартфони със 108МР камери и 8К резолюция

Snapdragon 8 Gen 1 отново ще бъде наличен в Tri-Cluster конфигурация, която ще включва премиум ядро Cortex-X2 с работна честота от 3GHz, което се допълва от три Cortex-A710 с 2.5GHz, както и четири ядра с Cortex-A510, които оперират на 1.8GHz. Крайният резултат от използването на ARM v9 ядра ще гарантира с около 20% по-висока производителност при 30% по-ниска консумация на енергия.

 

 

2. Ще сложат ли Apple, Google и Samsung край на доминацията на Qualcomm при смартфоните

Qualcomm е производител с огромно влияние сред екосистемата от устройства с Android. Процесорите с бранда Snapdragon се използват масово от смартфоните във високия и средния ценови клас. Американската компания е изправена пред все по-силната конкуренция на MediaTek, които вече генерират почти половината от продажбите в този ключов сегмент.

Мрежата от доставчици на компоненти и клиенти с внушително присъствие в мобилната индустрия е водещо предимство на Qualcomm. Все пак конкуренцията създава проблеми за компанията, която се подготвя за премиерата на 4-нанометровия Snapdragon 8 Gen1. Хардуерната криза при смартфоните също ще се отрази на плановете за експанзия на компанията.

 

3. Какво е AppsOnHMS и защо е важно за всички собственици на Huawei смартфони

В търсене сте на нов смартфон. Искате устройство с модерен процесор, отлични камери, красив, но същевременно отличаващ се дизайн. В идеалния случай искате реномирана марка с отлична следпродажбена поддръжка и разумна цена.

Твърде много изисквания ли са това? Всъщност не - смартфоните на Huawei отговарят на всички тях. Но може би сте чували слухове за това как някои приложения не могат да работят на устройства на Huawei. Е, затова и се наричат слухове, защото са точно такива.

 

 

4. Как зловредните приложения, които крадат банкови данни успяват да преодолеят защитата на Google Play

Сигурността на личните данни е важен приоритет за собствениците на устройства с Android. Най-популярната операционна система за смартфони е предпочитана мишена за хакерите. Кражбата на лични данни не е толкова голям проблем, колкото достъпа до поверителна информация за банковите карти.

Експертите по киберсигурност активно следят за подобни заплахи в Google Play. Специалисти на компанията ThreatFabric предупреждават за поредната кампания, която може да изложи на риск потребителите. Оказва се приложения с общо над 300 инсталации за Android всъщност разпространяват вируси предназначени да откраднат банкови данни.

 

5. Кои са най-добрите приложения и игри в Google Play за 2021г.

Google Play е онлайн портала с най-голямо разнообразие от мобилни приложения и игри. Собствениците на Android смартфони могат да избират от впечатляваща колекция от програми за забавление, комуникация и откриване на информация. Традиционно експертите на Google правят селекция с най-добрите заглавия седмици преди края на календарната година.

Компанията спазва и сега своята стратегия, публикувайки кои са най-добрите приложения и игри през 2021г. Резулатите са доста любопитни и са спефицични за всяка държава, което предизвиква още по-голям интерес. Ето и кои мобилни приложения са предизвикали най-голям интерес сред българската аудитория през годината.