Apple има много фенове по целия свят. Причината е, че на компанията се гледа като на иноватор и изобретател на всички полезни технологии. Дали обаче това е така и ние потребителите не се подлъгваме от този малко преувеличен имидж на компанията?

 

От Make Use Of ще внесат светлина по въпроса като ни разкажат за 5 неща, които погрешно мислим, че са открити от Apple. Ето кои са те:

1. Компютърната мишка и графичния интерфейс

Компютърната мишка за пръв път се появява с компютъра Apple Lisa през 1983 година, но тя не е изобретена от Apple, а от Xerox. Това се отнася и за графичния интерфейс. Идеята за графичния интерфейс и мишката не намират поддръжници всред шефовете на фирмата Xerox и тези идеи не излизат от лабораторията докато не се появява Джобс. Той успява да предвиди полезността им и затова ги предлага на потребителите. Това е!

2. Телефоните със сензорни екрани

Безспорно Apple промениха технологичния свят със своя iPhone, но компанията не е изобретила телефоните със сензорни дисплеи. Много преди iPhone да излезе на бял свят, Palm беше кралят в света на смартфоните. Тези устройства тогава бяха наричани джобни компютри и работеха с Windows Mobile. iPhone направи смартфоните достъпни за всички хора, а не само за професионалистите и IT специалистите, но iPhone определено не е първият телефон със сензорен екран в света.

3. “Retina Display”

Retina Display всъщност е просто маркетингов жаргон за вече съществуващи технологии. По-просто казано, това показва, че плътността на пикселите на екрана е по-висока, отколкото може да бъдат разграничени от човешкото око при нормално разстояние. Преди Apple да въведе термина, имаше няколко телефони и лаптопи, които имаха резолюции по-високи от Retina Display.

4. Видео разговорите

Отново става въпрос за маркетингов трик. По времето, когато дебютира FaceTime, Skype вече беше изключително популярна услуга. Всъщност ако сравним FaceTime с много от съществуващите услуги за видео чат по онова време няма да открием никаква иновация. Дори и днес останалите услуги за видео разговори продължават да изпреварва FaceTime в областта на иновациите.

5. MP3 плейърите и магазините за дигитална музика

iPod беше революционен продукт, който заедно с iTunes превърна Apple в сериозна технологична компания. Но Apple не е първата компания предлагаща подобно нещо. Плейърите Diamond Rio PMP3000 и Creative Nomad се появиха преди iPod. Що се отнася до магазините за цифрова музика, отново аплодисментите не са за Apple, а за Ritmoteca появил се през 1998 г. Apple Music също не е първата в света услуга за стрийминг на музика, а Spotify.

 

Вижте 7 научни открития, които направиха възможна появата на смартфоните