Android е най-популярната операционна система за смартфони. Компанията спря дългогодишната си практика да показва месечни доклади за популярността на различните версии. Google прекратиха тази дейност още преди три години, но продължават да актуализират базата данни в Android Studio.

 

1. Знаете ли, че: Android 11 не е най-популярната версия на Android в момента

По този начин успяваме да научаваме нови данни за дистрибуцията на различните версии на Android. Продължава да има голям брой устройства с по-стар хардуер, които правят резултатите още по-интересни. Конзолата за разработчиците разкрива, че Android 11 вече се използва от 24.2% от смартфоните с платформата.

Това е добро постижение, тъй като софтуера бе представен преди година. Системата за ъпдейти на Google винаги е била обект на сериозни критики.

 

 

2. Apple съдят NSO Group заради инфектиране на iPhone с вируса Pegasus

Apple полагат много усилия, за да гарантират сигурността на своята мобилна екосистема. Именно затвореният характер на iOS е една от причините да няма толкова много вируси и зловреден софтуер. Ситуацията при Android е коренно различна и неслучайно хакерите проявяват най-голям интерес към операционната система на Google.

Реgasus е името на неприятна заплаха, която вече изложи на риск милиони смартфони. За първи път вирусът бе открит преди две години, но скоро се появи негова модификация. Експертите твърдят, че Pegasus е използван за шпиониране на милиони потребители на устройства с Android и iOS.

Сега Apple предприеха съдебни действия срещу NSO Group - израелска компания, която е разработила Pegasus. Делото изисква да бъде блокиран достъпа до компанията до "софтуера, услугите и устройствата" на Apple, но също и повече информация за начина, по който NSO Group са инфектирали толкова много потребители.

 

3. Как да проверим от смартфона си дали даден уеб сайт е сигурен

Смартфоните са основното средство за сърфиране в интернет за мнозина. Същевременно, имаме и голямо количество лични данни в телефоните си. Затова е важно да проверяваме дали интернет сайтовете, които са посещаваме през смартфон, дали са достатъчно сигурни. MakeUseOf ни дава няколко идеи как да направим това.

 

 

4. OnePlus 10 Pro ще има 120Hz дисплей с QHD+ резолюция, Snapdragon 8 Gen1, 12GB RAM и 5000mAh батерия

Следващото поколение премиум смартфони на OnePlus се очаква да бъдат представени през първото тримесечие на 2022г. През последните години флагманите на компанията предлагат впечатляващи дизайни, камери и технически спецификации. Имаме всички основания да очакваме този тренд да продължи и с OnePlus 10 серията.

В интернет изтекоха данни, които разкриват детайли за OnePlus 10 Pro. Както анализаторите очакват задният камера модул ще бъде отличителна характеристика на смартфона. Партньорството между OnePlus и Hasselblad вероятно ще се задълбочи. Остава само да разберем повече детайли за трите камери в задния корпус на OnePlus 10 Pro.

Дисплеят на смартфона ще бъде с големина от 6.7 инча и ще поддържа QHD+ резолюция при 120Hz честота за опресняване на кадрите. Селфи камерата ще 32МР и ще е вградена в малък отвор на екрана.

 

5. Смартфоните с Android ще получат нова секция за специални оферти в Google Play

Google Play има значителна роля за популярността на Android като най-голяма операционна система за смартфони в световен мащаб, Онлайн магазина за приложения предлага впечатляваща колекция от съдържание за забавление, комуникация и продуктивност. Компанията често ъпдейтва Google Plаy, като променя различни елементи от интерфейса.

Актуализациите са насочени към улесняването на потребителите и подобряването на изживяването им незaвисимо от какво устройство се логват в своя профил. Собствениците на устройства с Android вече имат достъп до новостите в модерният дизайнерски език, който е кръстен "Material You".

В голяма степен ъпдейта променя начина, по който изглежда онлайн магазина. Все пак Google запазват правото си да добавят нови и практични функционалности, с които да улесняват своите многобройни потребители.