Qualcomm се очаква да представят първия 4-нанометров процесор за смартфони през декември. Седмици преди премиерата на Snapdragon 898 от компанията представиха четири нови чипа, които са насочени към устройствата от средния клас. Това са Snapdragon 778G+ 5G, Snapdragon 695 5G, Snapdragon 680 4G, както и бюджетно предложение с името Snapdragon 480+ 5G.

 

1. Процесорите Snapdragon 480+ 5G, 680 4G, 695 5G и 778G+ 5G ще захранват следващото поколение бюджетни смартфони

Премиерата на новите архитектури ще представи още по-разнообразни възможности на производителите да конфигурират бъдещите си смартфони с Android. Успоредно с това Qualcomm ще изострят конкуренцията с MediaTek, които разширяват агресивно пазарния си дял от началото на 2021г. Няма да е изненадващо, ако скоро тайванския производител също представи собствени конкуренти на Snapdragon 480+ 5G, 680 4G, 695 5G, and 778G+ 5G.

Имената на новите процесори на Qualcomm е ясна индикация, че основния фокус е 5G технологията. Три от четирите чипа са произведени с 6-нанометрова технология, което гарантира оптимизации в скоростта и консумацията на енергия.

 

 

2.  Adobe Photoshop и Illustrator вече са достъпни и от уеб браузъра

Аdobe е добре познато име на професионалистите, авторите на съдържание и хората, които се занимават с обработка на аудио и видео. Компанията сега потвърди, че две от най-популярните им приложения, а именно Photoshop и Illustrator ще бъдат достъпни от браузърите. По този начин Adobe ще улеснят максимално достъпа на потребителите до файловете, над които работят от всички устройства.

Все пак уеб версиите на Adobe Photoshop и Illustrator няма да предложат всички функции и пълен набор от възможности както десктоп приложенията. Все пак ще е възможно да извършваме базови редакции, както и да добавяме коментари. В голяма степен Adobe следват идентичен модел на Office 365 и Google Workspace приложенията.

 

3. Какво да направим, ако сензорът за близост в Android смартфон не работи

Модерните смартфони разполагат с множество сензори, чрез които изпълняват разнообразни функции. Ако някой от тези сензори не работи както трябва, това ще попречи на ефективността на телефона. Един от важните сензори е този за близост, който работи незабелязано през повечето време, но повреди ли се, веднага си личи, отбелязва MakeUseOf.

Както името подсказва, сензорът за близост засича колко близо до смартфонът е потребителят. Една от най-семплите му задачи е да изключва дисплея, когато човек говори по телефона и вдигне устройството до ухото си.

Сензорът се използва и за други неща, включително помага за разпознаването на чертите на лицето, когато се използва отключване на смартфона с лицево разпознаване. Сензорът също така засича, че устройството е в джоб или калъф и не включва дисплея.

 

 

4. Как Xiaomi допринасят за камера иновациите при смартфонитe от средния клас

Камерите на мобилните устройства претърпяват невероятна еволюция с всяка изминала година. Смартфоните са основната причина за слабите продажби на фотоапарати и са обект на впечатляващи иновации. Любимите ни джаджи са винаги на една ръка разстояние и вече снимат 4K видео, Slow Motion, и селфи снимки с резолюция, която преди години не беше възможна.

Ефектите с добавена реалност, развитието на телефото сензорите за мобилна фотография също могат да се определят като водещи предимства на смартфоните. Премиум устройства като iPhone 13 Pro Max и Samsung Galaxy S21 Ultra са позиционирани във високия ценови клас, но предлагат впечатляващи възможности за запис на снимки и видео.

 

5. Ще промени ли Маstercard бизнеса с криптовалута

Криптовалутите набират популярност с всеки изминал месец и привличат вниманието не само на инвеститорите, но и на увеличаващ се брой обикновени потребители и независими предприемачи. Биткойна имаше известни спадове, но цената му остава стабилна от началото на годината досега. Само предни дни ви съобщихме, че най-популярната виртуална валута достигна рекордни стойности.

Анализаторите отчитат, че това вече е бизнес на стойност над  $3 трилиона, който тепърва ще се развива и достига по-голяма аудитория. Колкото по-популярни стават виртуалните валути, толкова по-сериозен е натиска върху традиционните финансови институции и банки. Регулаторите следят отблизо развитието на този сектор и ЕС планират да въведат регулации в пазара на криптовалути.