Intel публикуваха официално финансовите резултати за третото тримесечие на годината, които отчитат по-слаби продажби от първоначалното. Най-успешната дивизия на компанията регистрира 2% спад в доставките и приходи от $9.7 млрд. Основната причина за представянето са проблемите в световния пазар на лаптопи и проблемите с недостига на компоненти.

 

1. Кризата с чипове ще продължи до 2023г. и ще засегне сериозно продажбите на лаптопи, според Intel

Ситуацията няма да се промени и през последното тримесечие на годината, като Intel коригираха своите прогнози за представянето си през октомври-декември. Технологичният гигант предвижда приходи в размер на $18.3 млрд., като анализаторите смятат, че няма да надхвърлят $18.24 млрд., съобщава CNBC.

Шефът на Intel, Пат Гелсингер също така сподели, че кризата с полупроводниците ще продължи и през следващата година. В свое изказване той разкри, че не очаква стабилизиране на веригата с доставки в индустрията преди 2023г.

 

 

2. Teхнологиите, с които MediaTek изпреварва конкуренцията

MediaTek са един от водещите производители на процесори в пазара на смартфони. Портфолиото на компанията е разделено в две основни продуктови категории: Helio и Dimensity. Независимо от избора може да очаквате максимална скорост на работа, разнообразни възможности за гейминг и ниска консумация на енергия. Според последните данни MediaTek вече притежава 43% от световния пазар на процесори за смартфони.

Тайванският производител ще опита да разшири своите позиции за сметка на Qualcomm през следващите месеци и ще разчита на няколко основни приоритета. Процесорите на MediaTek използват 5G модеми, които се разработват от години и предлагат някои от най-добрите иновации в технологичната индустрия, съобщава GizmoChina.

 

3. Какво трябва да знаем за новия смартфон Huawei nova 9

Основата на цялата серия Huawei nova е иновацията. От началото на серията през 2016г., смартфон семейството винаги е включвало някои от най-добрите технологии, които Huawei предлага – включително дизайн, камера, бързо зареждане, приложения и др.

Сега Huawei разкрива новото допълнение към nova серията – nova 9. Това е смартфон точно като теб – динамичен, стилен и независим. Той е създаден, за да бъде отличен личен асистент на заети, модерни и креативни хора, които са активни по всяко време на денонощието.

 

 

4. Ефектите с добавена реалност във Facebook Messenger са достъпни и по време на видео разговор

Facebook е компания, която инвестира активно в разработката на технологии с добавена и виртуална реалност. За в бъдеще комуникацията ще бъде обвързана основно с AR/VR визуализации, която е заложена изцяло в т.нар. концепция за метавселена. Навлизането на подобни дигитални платформи ще отнеме няколко години.

Въпреки това потребителите могат още сега да се докоснат до последните иновации в сферата на AR разработките. От компанията представиха официално Group Effects - най-новото допълнение към видео разговорите във Facebook Messenger и Messenger Rooms. Всъщност това са ефекти в добавена реалност, с които да се забавлявате докато комуникирате от приложението.

 

5. Все повече онлайн търговци губят потребители заради сложните изисквания към паролите за регистрация

Пазаруването в интернет генерира рекордни приходи през последните тримесечия. Необичайната активност на потребителите се дължи и на мерките за социалната изолация свързани с пандемията. Модерните услуги за плащания позволяват лесно и бързо да извършваме транзакции от смартфони и умни джаджи, което допълнително ни кара да пазаруваме повече онлайн и да изпращаме пари в интернет.

Платформи като PayPal са изключително полезни за развитието на електронната търговия, тъй като позволяват безопасно и сигурно да извършваме различни плащания онлайн. Най-популярните сайтове за шопинг в интернет отчитат сериозен ръст в трафика от началото на годината досега. Любопитното е, че това не винаги означава повече приходи.