Google въвеждат драстична промяна в начина, по който алтернативните търсачки могат да достигнат до потребителите на Android. Компанията планира да прекрати практиката на провеждане на търгове, в които се наддава за правото да бъдат показани на екрана на смартфоните. По този начин, когато се сдобиете с ново устройство имате право да изберете Google и още три търсачки, които са избрани съобразно проведения аукцион.

 

1. Google ще позволи на конкурентите си да се показват безплатно като опции за търсачки по подразбиране в Android

Всичко това е свързано с глобата в размер на $5 млрд., която бе наложена срещу Google  в антитръстово дело през 2018г. Тогава потребителите получиха възможността да избират кои приложения и услуги да използват по подразбиране в смартфоните с Android. Така се предоставят опции за избор, които преди не бяха възможни.

Независимо дали отново ще предпочетете Google е добра новина да бъдете предоставени с още три алтернативни опции. Някои разработчици на  алтернативни търсачки обвиниха компанията, целия процес на наддаване е манипулиран, за да може Google да спечелят повече приходи.

 

 

2. Как да проверим дали сме жертва на най-голямото изтичане на пароли в историята на Интернет - Rock You 2021

Потребителите са изложени на множество рискове в уеб пространството. Заплахите, които ни дебнат онлайн се увеличават непрекъснато. Всичко това налага да бъдем доста внимателни, за да се предпазим от хакерите. Използването на сигурна парола се препоръчва от всички водещи специалисти, което важи и за двуфакторната автентикация.

Независимо от постоянните напомняния колко е важно да защитим данните си в интернет много хора подценяват проблема. Това може да предизвика множество проблеми, особено когато използвате една комбинация от логин и парола за няколко профила. Независимо от опитите на големите компании и самите потребители периодично онлайн изтича информация за хакнати профили.

 

3. Най-интересните функции в iOS 15

Apple обяви новата iOS 15 и както може да се очаква, платформата изобилства с нови функции и промени.  Това е един от по-големите ъдпейти на iOS, като се очаква да пристигне за притежателите на iPhone 6s и по-нов през септември.

 

 

4. Над 19% от българите са подведени да купят фалшиви стоки, според доклад на ЕС

Според проучването Европейските граждани и интелектуалната собственост (ИС), проведено от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост, потребителите продължават да срещат трудности при разграничаването на оригиналните от фалшивите продукти.

Близо 1 на всеки 10 европейци (9 %) твърди, че е бил подведен да закупи подправени продукти, като са налице значителни разлики между държавите—членки на ЕС. Държавите с по-висок дял на подведени потребители са България (най-висок дял: 19 %), Румъния (16 %) и Унгария (15 %). В сравнение с това Швеция (2 %) и Дания (3 %) са с най-ниските дялове в рамките на ЕС.

 

5. OLED дисплеите уморяват повече очите от LCD екраните, според DxOMark

Технологията OLED предлага редица предимства, което е причината да се превръща в предпочитан избор за производителите. Samsung са световен лидер в производството на OLED дисплеи и имат сериозен принос за популярността на екраните в тази категория. Няма как да не сте забелязали трептенето на екрана при възпроизвеждане на екрана, което е най-видимо при включване или изключване.

Този процес е съпроводен от физиологична реакция, при която човешкото око реагира по-продължително на въпросното трептене, като ириса се свива и разширява съобразно промените в яркостта. На пръв поглед това е безобидно, но е причина за главоболието и умората в очите, която възниква при продължително гледане в екрана на смартфоните.