EC винаги са давали приоритет на личните права и свободи на гражданите, особено когато става въпрос за технологиите. Регулациите сред държавите-членки стават все по-стриктни и вече доведоха до сериозни глоби за водещи IT гиганти. Антитръстовите органи най-често разследват Google, Facebook и другите компании заради нелоялните бизнес практики и неправомерно споделяне на личните данни на потребителите.

 

1. ЕС обсъжда премахване на предварително инсталираните приложения в новите смартфони

Digital Markets Act представлява една от последните инициативи, с която ЕС ще се опита да регулира цифровите пазари на континента. Реалните обсъждания на залегналите принципи в документа вече започнаха. Дискусиите все повече фокусират вниманието към дългогодишната практика на водещите производители на смартфони да предлагат голям брой предварително инсталирани приложения.

 

 

2. Какво да направим, ако имаме проблеми със звука в Windows 10

Внезапната загуба на звук, докато гледате филм или видео на вашия компютър може да развали цялото ви удоволствие. А когато проблемът е непостоянен, много по-трудно може да се проследи и реши. Какво да направим, за да решим аудио проблем в Windows?

 

3. Google Chrome 91 е вече 23% по-бърз

Google периодично актуализират популярния браузър, за да подобряват скоростта и отстраняват известни недостатъци. Неслучайно бързината е водещо предимство на Google Chrome пред неговите конкуренти. Разнообразната колекция от допълнителни плъгини в Chrome Web Store също предлага много възможности за персонализация и оптимизиране на уеб браузъра.

Нововъведенията на Google ще позволят на последната версия да зарежда съдържание с 23% по-висока скорост, в сравнение с Google Chrome 90. Софтуерните подобрения се дължат предимно на новия Sparkplug компилатор, който допринася за спестяване на време на CPU при извършване на поставените задачи.

 

 

4. Аpple продължава да доминира пазара на смарт часовници

Apple Watch е най-предпочитаният избор на смарт часовник в световен мащаб. Компанията има сериозно предимство пред останалите водещи производители. Причините за доминацията на Apple са многобройни и са пряко свързани с дизайна и новите функции, които предлага Apple Watch.

Популярността на Apple Watch SE и фокуса на компанията върху превръщането на Apple Watch в неизменна част от екосистемата на Apple затвърждават влиянието на компанията. Според данни на Counterpoint Research през първото тримесечие на годината са отчетени с 35% повече продажби на умни часовници, спрямо същия период през 2020г.

 

5. Как са започнали най-големите технологични компании

Технологичните компании са известни с това, че техните създатели имат нестандартно мислене и подхождат творчески към създаването на нови продукти. Дори и най-големите компании в света обаче е трябвало да започнат от някъде.

Силиконовата долина все още е центърът за появата на иновативни нови IT компании в света, но много от най-големите технологични компании днес не водят началото си от там.