Миналата година постави бизнеса пред неочаквани предизвикателства, които светът, преди появата на COVID-19 не си представяше дори в измислен сценарий. Кризата създаде необходимост от спешни решения, с които малкият бизнес – гръбнакът на европейската икономика – да се адаптира към новата реалност и да реагира динамично и гъвкаво с нови и оптимизирани финансови решения, отговарящи на изискването на потребителите за дигитални плащания.

 

1. Ново приложение превръща Android смартфона ни в ПОС терминал

Същевременно пандемията допълнително натовари малките търговци и завари много от тях без финансов ресурс и готовност за дигитални плащания.

Иновативното решение myPOS Glass дава възможност на средни, малки и нано търговци да приемат бързо и сигурно плащания чрез апликация за Android устройства, без да се налага допълнително закупуване на хардуер или кабели, т.е. без да се налага допълнителна инвестиция в ПОС терминал.

 

 

2. Бенчмарк тестове показват, че Apple M1 превъзхожда конкурентните процесори на Intel и AMD

Аpple предизвикаха голям интерес с идеята да представят собствен процесор за компютри, който е базиран на чип дизайните на ARM. Tехнологията BIG.little позволява разнообразни възможности за модификации на ядрата. Компанията е заложила на комбинация от oсем CPU ядра, които са допълнени от осемядрени графични чипове.

Водещо предимство на Apple M1 е 5-нанометровата производствена технология, която гарантира сериозни подобрения в скоростта, но допринася и за ниската консумация на енергия. Архитектурата разполага с 16 млрд. транзистора, 16-ядрено звено за невронна обработка и допълнителни технологични иновации на Apple.

 

3. Сигурни ли са инкогнито режимите в браузърите

Сигурността на личните данни е водещ проблем за потребителите, особено в контекста на времето, което прекарваме онлайн. Заплахите започват още в момента, когато отворим предпочитания браузър. Рекламните агенции използват тракери и много допълнителни методи, с които да следят активността ни в уеб пространството. Google и Facebook разчитат изцяло на данните за сайтовете, които посещаваме, за да генерират приходи.

Мнозина смятат, че стартирането на инкогнито режима на браузване е оптимално решение, което изисква само няколко кликвания. Истината е съвсем различна, тъй като функцията Incognito не означава, че сте анонимни в интернет. Съобщенията показани на екрана, когато включите инкогнито също ви информират. че отделните страници и интернет провайдерите виждат какво правите, дори в този режим.

 

 

4. Колите на Google Street View отново ще снимат България от 26 март

Благодарение на Google Street View, потребителите вече имат възможност да посетят повечето български градове, много природни забележителности, архитектурно-музейни резервати, национални и градски паркове. Инфраструктурата не само в градовете, но и между тях, се променя и развива с течение на времето, затова Google цели изображенията да се актуализират редовно.

Новите изображения ще помогнат на потребителите да се ориентират още по-добре на път към различни дестинации. Street View показва 360-градусови изображения на улици, както и природни и културни забележителности.

 

5. Xiaomi са продали над 10 млн. смартфона с цена над €300 през изминалата година

През 2020 г. общите приходи за годината на Xiaomi възлизат на 245,9 милиарда китайски юана (приблизително 37,7 милиарда долара), което представлява увеличение от 19,4% спрямо предходната година. Печалбата след данъци за годината е била 13 милиарда юана (приблизително 2 милиарда долара), което представлява увеличение от 12,8% спрямо предходната година, надхвърляйки пазарните очаквания.

През четвъртото тримесечие на 2020г. приходите на Групата възлизат на 70,5 млрд.юана, което представлява увеличение от 24,8% спрямо предходната година. Печалбата след данъци възлиза на 3,2 милиарда юана, което представлява ръст от 36,7% спрямо предходната година.