Всеки знае, че клавишните комбинации предлагат най-добрия начин за подобряване на производителността когато работим на компютър. Може да не изглежда така, но опитът да се направи всичко с мишката ни забавя много във времето.Ето защо трябва да се обърнем към клавиатурата, смятат от Make Use Of. Разбира се, ще ни е нужно време, за да овладеем повече клавишни комбинации, но ако ги използваме постоянно, това време ще ни се възвърне многократно.

 

1. 15 клавишни комбинации в Windows 10 с бутона Shift, които е добре да знаете

Питате се от къде да започнете? Защо не започнете с клавишите модификатори? Бутонът Shift е модификатор от дните на пишещата машина (19-ти век). Клавишът модификатор е специална комбинация от клавиши, която временно променя обичайната функция на друг клавиш, когато са натиснати заедно.

 

 

2. Хакерите вече могат да отключат и най-новите iPhone

Сигурността е едно от водещите предимства на iPhone, заедно с бързата скорост на работа. Аpple влагат много усилия, за да гарантират софтуерни оптимизации, които извличат максималното от хардуера на устройствата. Консервативната стратегия на компанията им позволява да следят много по-стриктно за наличието на зловреден софтуер в App Store.

Всичко това прави iPhone много по-сигурен от смартфоните с Android, които често са изложение на различни рискове на вируси и хакери. Тази специфика на iOS е причината да е обект на голям интерес сред киберпрестъпниците. В миналото бяха необходими няколко седмици преди да бъдат хакнати новите версии на iOS.

 

3. Кои смартфони получават най-бързо ъпдейт до Android 11

Google пусна Android 11 през септември миналата година, но платформата все още е рядкост сред повечето смартфони. Наближаваме 6 месеца от старта на разпространението ѝ и се очаква постепенно броят на моделите с Android 11 да се увеличи. AndroidAuthority обобщава кои производители вече са пуснали платформата за свои смартфони.

 

 

4. YouTube Shorts - конкуренцията на TikTok вече е достъпна за потребителите

Платформите за споделяне на кратки видео клипове се радват на голям интерес, заради успеха на приложения като TikTok. Заглавието се превърна в социален феномен, с който трябва да се съобразяват дори най-големите компании. Неслучайно TikTok вече е инсталирало над 1 млрд. пъти за устройствата с Android, което само по себе си е доказателство за световния успех.

 

5. EС обмислят въвеждането на европейска здравна карта за пътуване

Социалната изолация предизвикана от коронавриуса създаде сериозни затруднения особено по отношение на свободното пътуване. Въпреки активната роля на локалните правителства все още ситуацията е доста усложнена в някои страни. ЕС се опитват да заложат на единен подход в справянето с кризата, включително и по отношение на масовото ваксиниране на европейското население.

Представители на Европейската комисия (ЕК) oфициално разкриха информация за още една интересна инициатива. Вече е стартирала работата над законопроект, който ще бъде представен и подложен на обсъждане преди края на месеца. Новата регулация е насочена изцяло към улеснявана на трансграничното пътуване на гражданите по време на пандемията от COVID-19.