Aмбициозната мисия на NASA е плод на дългогодишни усилия и научни разработки. Космическият ровър е едно от най-скъпите съоръжения на агенцията, което струва около $2.7 млрд. Все пак тази сума е инвестирана, за да може Perseverance да отговори на ключови въпроси свързани с наличието на форми на живот на "червената" планета.

 

1. Марсоходът Perseverance на NASA безопасно се приземи на Марс

Изстрелването на NASA Perseverance стана факт още през лятото и сега около седем месеца по-късно машината достигна крайната си точка. Учените се подготвяха за изключително трудни последни минути на мисията, тъй като целия процес на кацане се извършва автоматично от Perseverance.

 

 

2. Знаете ли, че: Хромбуците все още се продават повече от Mac компютрите

Преносимите компютри са регистрирали сериозен ръст в продажбите на световния пазар през изминалата година. Бюджетната устройства са най-търсени от потребителите в контекста на COVID-19 кризата. Хромбуците са достъпна алтернатива на лаптопите с Windows и също са се възползвали от положителните процеси в индустрията.

Данни на анализатори от IDC и Strategy Analytics потвърждават, че устройствата с Chrome OS дори са генерирали повече продажби от компютрите Mac през последното тримесечие. Изминалата година е най-успешният период в историята на хромбуците, тъй като доставките отчитат почти 400% ръст през 2020г.

 

3. Кога ще бъде представен Android 12

Google ще стартират активната работа над новата версия на Android до края на месеца. Първите Developer Preview актуализации ще са налични за разработчиците до броени дни. Традиционният график включва тестови версии в период от шест месеца преди да завърши разработката на софтуера.

Тази година няма да е изключение и ще следва сходна стратегия. Android 12 се очаква да предложи доста оптимизации, промени в интерфейса и допълнителни функционалности. В следващите седмици ще научим повече за насоките, в които Google ще разработват операционната система.

 

 

4. Кога смартфоните ще получат ъпдейт към Android 12

Софтуерните ъпдейти винаги са били една от слабите страните на Аndroid. Все пак компанията влага дота усилия, за да се справи с фрагментацията и да ускори актуализациите. Премиерата на Android 11 стана факт през септември, но доста устройства все още изчакват производителите, за да преминат към новата версия.

Google вече започват да работят над Android 12, която в следващите шест месеца ще бъде основен приоритет за компанията.

 

5. Мicrosoft представиха Office 2021

Microsoft представиха официално две нови версии на популярния офис пакет от приложения. Милиони потребители разчитат н Word, PowerPoint, Excel и OneNote, за да бъдат продуктивни, когато са в движение. Софтуерният гигант потвърди, че на по-късен етап от годината ще дебютират Office 2021, както и Office LTSC пакета за бизнес потребителите.

Това ще е възможно за всички компютри с macOS и Windows. По подобие на дистрибуцията на Office 2019 новите предложения са за потребителите, които нямат абонамент към Microsoft 365. На този етап компанията остава мълчалива относно допълнителните функции, които ни очакват в Microsoft Office 2021.