Аndroid е операционната система, която доминира софтуерните тенденции при смартфоните. Google инвестират средства и в разработката на други платформи, като например WearOS, която е предназначена за умни часовници. Водещите производители на автомобили имат достъп до Android Auto, предлагаща разнообразни възможности за свързване и взаимодействие със смартфоните, докато пътувате.

 

1. Google разработва нов Android с името MicroDroid

Не бива да забравяме Chrome OS, която е предназначена като алтернативна на Windows за лаптопите в бюджетния клас. Всички тези операционни системи имат важна част за бизнеса на Google и позволяват на компанията да има силно присъствие в различни продуктови категории. Вече стартира работата над Android 12, като първите Developer Preview версии се очакват преди края на февруари.

 

 

2. Microsoft Teams ще работи по-добре на компютри, които използват по-малко RAM

Мicrosoft Teams е универсална услуга за комуникация на компанията, която позволява да работите дистанционно без да се чувствате отдалечени и изолирани. Потребителите могат да се забавляват и изразяват индивидуалността си не само с мултимедийно съдържание, но също с GIF-файлове, стикери, емоджита и др. 

Всъщност това са опции само за стандартния чат. Microsoft Teams е комплексно решение, което предлага впечатляващи възможности за видеоконференция в групи, които варират между 10 и 10 хил. души. По този начин можете да работите от разстояние с колегите си независимо къде се намирате. 

 

3. Как да използваме логото на iPhone като таен бутон

Всеки iPhone има лого на Apple на гърба си. Това се знае от всички. Но малцина знаят, че това лого може да има ролята и на таен бутон. Това е една от интересните, малко познати функции на iPhone, които Apple е добавила км телефона. Pocket-lint разказва как да я активираме и използваме.

 

 

4. Проблем в сигурността на TikTok излага на риск личните данни на потребителите

TikTok е социален феномен, който освен невероятната популярност по цял свят се озова в центъра на политическия конфликт между Китай и САЩ. Разработчиците на приложението бяха принудени да продадат своя бизнес, за да продължат да оперират на американския пазар. Все пак TikTok премина през структурни и организационни промени, включително и изцяло нов борд на директорите, които са одобрени от правителството.

Teхнологичният аспект и миграцията на личната информация в сървъри на територията на САЩ се управлява от Oracle, които са официалния купувач на бизнеса с TikTok. Сделката позволи на приложението да е активно в страната, което има стратегическо значение, след като Индия забрани на гражданите да използват TikTok.

 

5. Google Lens вече може да превежда текст офлайн на смартфони с Android

Камерите на смартфоните предлагат толкова много възможности, че понякога е трудно да се ориентирате между всички налични настройки за аудио и видео. Технологиите подобряват с всяка година резолюцията, системите за автофокус и AI функционалностите, с които правим по-добри снимки и клипове от смартфоните.

Google Lens е едно от най-полезните софтуерни решения на компанията, което превръща камерата в многофункционален инструмент за търсене онлайн, сканиране на баркодове и взаимодействие с обектите около нас. Приложенията на Google Lens са разнообразни, като алгоритмите с изкуствен интелект освен да предоставят полезна информация могат да извършват превод на текст.