Днес почти всеки от нас използва смартфон - това малко и мултифункционално устройство, което винаги стои в джоба ни и през 2020г. е иззело почти напълно функциите на компютъра, таблета, ръчният часовник, камерата, фотоапарата, калкулатора, игровата конзола, телевизора и още, и още, и още. Това е просто Смартфон.

 

За никой не е тайна обаче, че днес повечето производители на смартфони заимстват един от друг не само технологии, но и дизайн. Има трендове, които се налагат на пазара от големите производители и по-малките се стремят последствие към тях. Формата на дисплея, вградените WaterDrop камери, сгъваемите дисплеи, Fingerprint сензорите, заоблените форми и много други.

 

Има обаче и такива смартфони, които нямат аналог. Те не приличат на нищо друго което сте виждали до момента, те са нестандартни и бъдат смесени чувства – някои от тях са интересни, други странни, а трети откровено грозни. В специална поредица от видео ревюта, Digital.bg ще ви покаже най-интересни, странни и причудливи смартфони, които сме виждали, като сред тях ще видите и такива, на които сме правили видео ревюта през годините.

 

Samsung Galaxy Beam

Такъв е например Samsung Galaxy Beam. Все още си спомняме момента в който при нас за тест през 2012г. дойде този революционен за времето си нестандартен модел. Както подсказва и наименованието му,

 

Beam има вграден в корпуса проектор, който ви позволява да проектирате съдържанието на дисплея си, директно върху стената пред вас. Последствие няколко други производители на смартфони и таблети реализираха тази концепция при устройства си и ме сгрешиха.

 

Lenovo CPlus

Предатавеният по време на Lenovo TechWorld 2016 - CPlus е един от основоположниците на съвременните сгъваеми смартфони. В това време първи в прототипите със сгъваеми дисплеи бяха Lenovo, Samsung, Nokia и LG. На пръв поглед  Lenovo CPlus изглежда като стандартен, но само след секунди се превръща в гривна която е увита около ръката ви.

 

 

Гривна с раиран гръб работещ дисплей с ефектна тема, която имитира начупване на стъклото. В крайна сметка този смартфон не стана масов, което беше ясно още от самото начало, когато беше обявен като доста скъп и лимитиран за платежоспособните потребители от ОАЕ . Към тях Lenovo бяха насочили и сгъваемият си таблет Folio, който много прилича на днешните Samsung Galaxy Fold и Huawei Mate X.

 

Kyocera Echo

Концепцията с двойният сгъваем дисплей не е нещо ново. Един от първите смартфони с такъв е Kyocera Echo който бе представен преди почти 10 години. Тогава стандартите за големина на дисплея бяха доста по-различни от сегашните. В сгънато положение дисплеят беше 3.5“, а в разгънато 4.7“ и това се смяташе за много.

 

 

Днес стандартните не сгъваеми смартфони имат дисплей около 6“. За разлика от сегашните сгъваеми смартфони, Kyocera Echo използва доста по-нестандартен и от съвременна гледна точка не много функционален отварящ механизъм.

 

Motorola Flipout

Motorola Flipout е още една футуристична технология от далечното минало. През 2010г. американската компания пуска на пазара миниатюрен смартфон с много интересен механизъм на отваряне.

 

 

Той се завърта на страни по посока на часовниковата стрелка до 90 градуса, като по този начин под дисплея излиза QWERTY клавиатура. През годините телефонът с Android 2.0 операционна система се радва на голям интерес сред младежката аудитория.

 

LG Optimus VU

Днес дмартфоните са с правоъгълни дисплеи, дори с леко издължени, та да можем да работим с тях с една ръка, независимо от големият екран. Например Sony Xperia 1, който има 6.5" дисплеяй със съотношение на страните 21.9. През 2012г. на бял свят се появи смартфонът LG Optimus VU, който тогава определихме като фаблет. Той изглеждаше почти квадратен.

 

Тази форма със сигурност не е била много удобна на потребителите, защото в наши дни никой производител не прави големи квадратни смартфони. Една любопитна съпоставка - Optimus VU е с 5" дисплей и корпусът му е дебел 90.4мм, а Xperia 1 е 6.5" с ширина 72мм.

 

Това бяха първата порция интересни, странни и нестандартни смартфони, които Digital.bg ще ви покаже в своята обзорна класация. Очаквайте и следващите епизоди които сме ви подготвили. Ако междувременно се сещате за някой интересен модел, който смятате, че има място в тази класация, можете да ни пишете.