Някой ви е изпратил линк? Изглежда нормален, но дали наистина е безопасно да кликнете върху него? Независимо дали този човек е ваш приятел или непознат, ако това е линк, който не сте очаквали, не бива да го кликвате.

 

Имейл, SMS, Facebook, Twitter или друга социална мрежа или инструмент за съвместна работа, каквото и да използвате, има възможност измамници и спамъри да ви изпращат линкове. Повечето от тях навярно са сигурни, но когато не са, настъпва истинско бедствие. Един от най-бързо растящите проблеми със сигурността в наши дни е ransomware, който често се разпространява от хора, които неволно кликват върху опасни линкове. 

 

Разбира се, чe  трябва да сте бдителни за всички ваши онлайн дейности, но всеки има нужда и от малко помощ. От Make Use Of са изнамерили 5 сайта, които ви позволяват да проверите дали даден линк е безопасен.

 

Има два вида URL адреси.  URL адрес със стандартна дължина, започващ с „www“, следвано от името на уеб сайта и завършващ с .com или друг домейн от първо ниво и кратки URL адреси, като например goo.gl/V4jVrx.

 

Няма значение дали линка, който сте получили е URL със стандартна дължина или е съкратен. Ако той е опасен по някакъв начин, инструментът за проверка на линковете трябва да ви предупреди за това. Ако линка ще ви отведе до компрометиран уеб сайт, услугата ще го засече незабавно.

1. AVG Threatlabs

1. AVG Threatlabs сканира линковете и проверява дали те водят към уебсайт със злонамерен софтуер и други заплахи. Всичко, което трябва да направите, е да въведете URL адреса и да изчакате резултатите. Под резултатите ще откриете списък със сайтове, които не са надеждни. Този списък се актуализира ежеседмично.

2.  Kaspersky VirusDesk

Ако предпочитате да получавате препоръките си за сигурност от световно известната фирма за сигурност Kaspersky, трябва да опитате VirusDesk. Това е инструмент с двойно предназначение, който не само проверява линковете дали отвеждат към потенциално опасни уеб сайтове, но и предлага възможност за проучване на подозрителни файлове.

 

За да използвате Kaspersky VirusDesk за проверка на линк, въведете URL адреса и кликнете върху Scan. Ще бъдете бързо информирани дали този URL адрес е безопасен или не. Ако имате причина да не сте съгласни с резултата, можете да кликнете върху бутона „I disagree with the scan results“. Това ще накара изследователите на Kaspersky да съберат повече информация. Те ще ви уведомяват за констатациите си по имейл, ако им дадете такъв.

3. ScanURL

ScanURL е независим уебсайт, който приема вашите запитвания за това дали даден линк е безопасен. Въпреки че екранът за подаване на линкове се поддържа от реклами, резултатите са добри. Резултати незабавно ще ви покажат дали може да посетите сайта и са придружени от препоръка.  

4. PhishTank

Вместо да се фокусира върху злонамерен софтуер, PhishTank ви известява за фишинг сайтове. Но принципът е същият. След като въведете URL, за който подозирате, че съдържа фишинг операция, PhishTank ще го провери. Ако връзката вече е „в резервоара“, тогава ще получите незабавни резултати.  Ако не е ще трябва да чакате.

5. Google Transparency Report

Google може и да не е най-загрижената за неприкосновеността на личния ни живот компания, но тя предлага полезна услуга за проверка на линкове. Тяхната услуга Transparency Report предлага стандартно поле, в което можете да въведете URL адреса, от който се интересувате. След няколко секунди резултатите заснети от уеб роботите на Google ще ви кажат дали сайтът е надежден. Заедно със злонамерения софтуер, Transparency Report на Google ще ви предупреди и за рискове от фишинг.

 

Вижте 9 лесни начина да гарантирате сигурността си в Android смартфон