Преди няколко седмици, Kaspersky Lab публикува статия, в която набелязва най-опасните методи за атака на мобилни устройства. Впечатление прави също така, че за една година атаките към мобилните устройства са се увеличили два пъти.

 

От Make Use Of разгледат най-използваните методи за атака и съветват как да се предпазим от тази нова вълна от цифрови заплахи.

1. Trojan Droppers

Trojan droppers е софтуер, който не нанася пряко вреда. Вместо това, той е проектиран да се маскира като полезно приложение или програма и да пропуска злонамерен софтуер на телефона. Понякога Trojan Droppers изтегля зловреден софтуер, инсталира  го, след което незабавно се изтрива, за да избегне подозрение. Но може да се покрие по-надълбоко, като продължава да заразява системата, след като потребителят е изтрил основния зловреден софтуер.

 

Така или иначе, основната цел на Trojan Droppers е да бъде транспорт за нещо много по-неприятно. Авторите на злонамерен софтуер го харесват, защото добавя допълнителен слой защита около зловредния софтуер, който искат да разпространяват.

Как да се предпазите?

За да ви навреди, trojan droppers софтуера трябва да бъде изтеглен на вашата система. Ето защо, нужно е да спазвате стандартните правила за защита от зловреден софтуер – не изтегляйте подозрителни файлове от неясни сайтове или имейли. Внимавайте  какви безплатни приложения изтегляте, дори и от официалния магазин за приложения.

2. Зловреден софтуер, който чете SMS-и

Ако хакер има данни за банковата ви сметка, но сте настроили двуфакторно удостоверяване (2FA), той няма да може да влезе без кода в профила ви. Ето защо хакерите използват зловреден софтуер, който чете SMS съобщения на телефона на жертвата. Когато влезе в банковата сметка на жертвата, зловредният софтуер чете SMS кода, който е изпратен на телефона му. Това дава на хакера цялата информация, която му е необходима, за да влязе в профила на жертвата си.


За да свърши работата си, този зловреден софтуер трябва да получи разрешение да чете SMS съобщенията на телефона ви. В резултат на това той често е маскиран като приложение за съобщения. Когато поиска разрешение за достъп до SMS-ите, потребителят вярва, че това е част от услугата и му дава свобода.

Как да се предпазите?

Бъдете много внимателни с приложения, които изискват разрешения за достъп до съобщенията ви. Когато инсталирате приложение за съобщения, винаги се уверявайте, че е от легитимен източник. Измамниците често качват фалшиви приложения, за да се опитат да уловят някоя жертва, така че винаги бъдете нащрек.

3. Рекламен софтуер

За разлика от други видове зловреден софтуер, рекламният софтуер не е насочен към банковата сметка на потребителя. Вместо това се опитва да събере приходи от взаимодействие с реклами и обикновено се доставя чрез заразено приложение.   Рекламодателите обаче не плащат много на клик, така че авторите на рекламата трябва да наводнят жертвите си с реклами, за да получат добра печалба! И така потребителят ще трябва да се пребори с доста реклами, за да може да използва телефона си.

 

За съжаление, ако разработчикът на рекламен софтуер е бил умен, рекламите ще се показват извън заразеното приложение. Това може да затрудни потребителя да разбере кое приложение доставя рекламите.

Как да се предпазите?

Внимавайте какви приложения инсталирате на телефона си и от къде. Ако забележите, че в телефона ви се появяват повече реклами от нормалното, помислете кои приложения сте инсталирали наскоро, и ги изтрийте възможно най-бързо. След това вземете антивирусна програма, за да почистите всичко, което е останало.

4. Miner Trojans

Miner Trojans изпълняват така наречения „криптоджакинг“. Това е нерегламентирано проникване в смартфона ви с цел “копаене” на криптовалута. Тоест, злонамерен агент открадва процесора на устройството ви, за да копае криптовалута за ваша сметка. Сегашният темп на развитие на смартфоните прави Miner Trojans софтуера добър избор за разработчиците на зловреден софтуер. Телефоните стават все по-мощни, което от своя страна прави по-печеливша атаката. За щастие, много е лесно да се забележи, когато Miner Trojans работи на телефона ви, тъй като цялата система се забавя.

Как да се предпазите?

Наблюдавайте работата на телефона си. Ако усетите забавяне извършете антивирусно сканиране. Имайте предвид обаче, че не всички забавяния на телефона са симптом на Miner Trojans! Възможно е да използвате твърде много приложения или телефонът ви да няма достатъчно памет.

5. Рисков софтуер

Този вид софтуер не е специално предназначен да бъде злонамерен. С това име се описват приложенията, които изпълняват небезопасни практики за експлоатация, дори ако разработчиците им нямат намерение да навредят на потребителите си.

Как да се предпазите?

Бъдете много предпазливи към софтуер, който не иска да се придържа към възприетите норми.

 

Вижте как да премахнем злонамерен софтуер от Android смартфон