Мини компютърът Raspberry Pi промени света на компютрите завинаги откакто се появи за първи път на пазара през февруари 2012 година. Освен с компактните си размери, които са приблизително, колкото кредитна карта, той се продава и на много достъпна цена.

 

Днес обаче, Raspberry Pi има конкуренция. От Make Use Of разглеждат някои забележителни алтернативи на Pi, заедно с някои компютри от по-висок клас, които следват подобна функция.

1. Rock64

Проектиран да бъде директен конкурент на Pi, Rock64 има няколко ключови предимства пред Pi. Rock64 се продава в няколко модификации, като базовата с 1 GB оперативна памет струва $25. Версията с 2 GB RAM се продава за $35, а топ-версията е с цена $45. Четириядреният 1.5 GHz Rockchip RK3328 процесор изпреварва този на Pi 3. Rock64 има не само двойно повече RAM от Pi, но и гнездо за добавяне на eMMC памет. Освен това поддържа пълната гама GPIO пинове.
 

Друго предимство е Gigabit Ethernet порта, както и наличието на два USB 2.0 порта и един USB 3.0 порт. HDMI изходът на Rock64 поддържа 4K при 60 кадъра в секунда (FPS). Но ето и минусите: няма поддръжка за Wi-Fi или Bluetooth, докато Pi 3 има и двете. Rock64 трябва да се захранва от +5v 3A жак, и макар че това не е голям проблем, не е толкова удобно, колкото с микро USB кабел, както е случая с Pi.

 

2. NanoPi NEO Plus2

Друг силен претендент от FriendlyArm е NanoPi NEO Plus2. Неговият 64-битов Allwinner H5 процесор поне на хартия е по-добър от този на Pi 3. NanoPi NEO Plus2 има Gigabit Ethernet порт, както и Wi-Fi и Bluetooth връзки, разполага с 8GB eMMC памет заедно с MicroSD слот и има 1 GB DDR3 RAM. Всички тези функции се предлагат на по-ниска цена, само за $ 24.99 от уеб сайта на FriendlyArm.

 

Ето и недостатъците: няма HDMI порт, тъй като платката е проектирана да се използва без глава през нейната операционна система Ubuntu Core. Няма директен аудио изход, въпреки че има връзки, за да можете сами да заредите изход. USB комуникацията може да се постигне само чрез USB-to-TTL кабел. Има и само два USB порта.

 

3. Banana Pi

Мощта на Banana Pi идва от Allwinner V40 SoC и 1 GB DDR3 SDRAM. Wi-Fi и Bluetooth се предлагат стандартно, заедно с Gigabit Ethernet конектор. Banana Pi има много общо с Raspberry – същият размер и се предлага от AliExpress за същата цена като Pi 3, има и същия брой USB 2.0 портове, същите конектори за камера и цифров дисплей. Има обаче и няколко допълнителни функции. Мрежовият чип на Banana е отделен, така че честотната лента не се натиска от други системи. Също така има SATA порт, позволяващ паметта да бъде директно прикрепяна.

 

4. Espressobin

Проектиран за съхранение и свързване в мрежа, Espressobin има специален мрежов комутатор Topaz, използващ три Ethernet порта, заедно със SATA конектори, позволявайки му да действа като сървър, рутер или почти всичко, което искате да бъде. Има USB 3.0 порт, както и един USB 2.0. Опцията за прикачване на допълнителни периферни устройства през miniPCIe порта, донякъде компенсира липсата на възможности за Wi-Fi и Bluetooth. Espressobin обаче може би не е добър вариант за начинаещи.

 

5. LattePanda

За първи път LattePanda се появи през 2015 година и направи доста добро впечатление с мощния си Cherry Trail Z8350 четириядрен процесор. Произведено от DFRobot, LattePandа разполага с интегриран Atmega32u4, който го прави съвместим с Arduino и стартира Windows 10 като главна операционна система. LattePand обаче е на разположение за $ 209, което го прави най-скъпата алтернатива на Raspberry Pi, която разгледахме по-горе.

 

 

Вижте най-впечатляващите проекти направени с Raspberry Pi