Google е една от най-големите компании в света и важен интернет гигант. През годините компанията е създала много услуги, които се използват от милиарди хора. Все пак компанията не е безгрешна. Тя също има своите провали, някои от които може да са ядосали потребителите. AndroidPolice обобщава пет такива случая.

 

Полезно: Какво да направим, ако имаме проблем с работата на Android приложения

 

Allo

През 2016 г. Google представи Allo. Това трябваше да е услуга, която да конкурира WhatsApp и да наследи Hangouts. В крайна сметка обаче приложението не привлече много голям интерес, включително и заради регистрацията, която изисква телефонен номер. Липсваха основни функции, нямаше поддръжка на SMS и десктоп клиент. В крайна сметка Google изостави Allo по-малко от две години по-късно.

 

 

Google+

Социалната мрежа на Google, която трябваше да е конкурент на Facebook. Имаше интересна концепция, поддържаше споделяне на снимки, местоположения, чат. Имаше множество функции за организиране на контактите по интереси. Google заложи много на платформата и дори я интегрира във всички профили и услуги, които предлага. Постепенно обаче започна да се отказва от тези опции, а през 2018 г. напълно закри платформата.

 

 

WebP

Google обича да разработва множество плъгини и кодеци, които да превръща в стандарт за интернет платформите. Сред тях е и форматът WebP, който цели да предложи по-малки файлове за снимки, но с добро качество. Поддръжката на формата обаче беше силно ограничена, а предимствата му будеха дебати. В крайна сметка WebP още съществува, но е далеч от популярен.

 

 

Платформата Stadia

Google представи Stadia през 2019 г., като това е началото на клауд гейминга за компанията. Идеята е, че чрез нея потребителят ще може да играе игри на различни устройства, без значение от техните хардуерни възможности. Също така Google планираше да създаде каталог от налични игри, както и ексклузивни предложения. Компанията дори направи и студио за игри, което обаче закри още след първата игра заради големите разходи. Бъдещето на Stadia сега е неясно, тъй като след бързия старт, развитието на платформата не изглежда приоритет.

 

 

Когато Google спря любимата ви услуга

Google Има огромен брой услуги и много от тях се използват ежедневно от потребителите. Дори и услуги, които не са много масови имат постоянни потребители. Когато броят им не е достатъчен обаче, Google спира услугата независимо от този факт. Така приложения като Reader, Inbox, Walled Card, Cloud Print, Google Glass и др. бяха закрити. Това е нормално, все пак компанията не може да си позволи да поддържа услуги, които не генерират печалба, но е и очаквано, че някои потребители ще са ядосани от спирането на услугата, която използват.