В наши дни всеки може да си купи проследяващо приложение. Хакери, изнудвачи, вашия работодател или бивш партньор може да подслушват телефона ви. Известните личности може да бъдат преследвани дори и от пресата. Злонамерените лица може да подслушват разговорите ви, да четат и изпращат съобщения и имейли от ваше име.

Ако имате някакви подозрения, че вашият телефон се подслушва, ето за какво трябва да внимавате:

1. Проблеми с батерията

Проблеми като кратък живот на батерията на вашето устройство и изключително високата ѝ температура може да са признак, че телефона ви се подслушва, тъй като ‘неканен софтуер‘ работи във фонов режим. Пpилoжeнията зa пpocлeдявaнe и пoдcлyшвaнe могат да работят непрекъснато, зaтoвa e възмoжнo дpacтичнo yвeличeниe нa изпoлзвaнaтa eнepгия oт бaтepиятa.

2. Повишена употреба на данни

Пpилoжeнията зa пpocлeдявaнe и пoдcлyшвaнe използват интернет връзка, за да изпращат данни до външен източник. Проследете интернет трафика си и преценете дали имате повишено потребление. Освен това ако някой има достъп до вашето устройство, това означава, че той има достъп до всички ваши приложения, дори и интернет браузъра, това също може да доведе до повишена употреба на мобилни данни.

3. Нежелани реклами и приложения

Наложително е да помните точно какво имате на телефона си, особено приложенията  на които сте разрешили да работят във фонов режим. Ако не сте ги инсталирали вие, вероятно те са опасни и могат да ви причинят много проблеми. Колкото повече знаете за вашето устройство, толкова по-лесно ще бъде да прецените дали се случва нещо странно с него.

 

 

4. Проблеми с производителността

Можете да проверите кои приложения използват най-много RAM по следния начин:

- За iOS, отидете в Settings > General > Storage & iCloud Usage > Manage Storage.

- На Android, кликнете върху Settings > Apps и превъртете до Running. Вероятно ще видите Photos & Camera и Music в близост до горната част на списъка, но от тук, може правилно да прецените кои приложения, използват най-много RAM.

5. Странни приложения

Това, което на пръв поглед може да мине като неудобство, спам, или сгрешен номер всъщност може да бъде сигнал, че нещо става с вашия смартфон. Внимавайте за подозрителни SMS състоящи се от поредица от цифри, знаци и символи. Те могат да се дължат най-вероятно  на повреда в шпионски софтуер, използван от кибер-престъпниците. Освен това, ако приятелите ви ви казват, че им изпращате странни съобщения или имейли, това също е знак, че телефонът ви е изложен на риск  и потенциално, софтуерът, който е заразил телефона ви се опитва да се инсталира и на устройствата на близките ви хора!