Разкритията на Едуард Сноудън изкараха много хора от заблудата им, че в интернет пространството могат да се скрият от любопитните очи на хора, правителства, организации. За съжаление, личната кореспонденция на потребителите е прицелна точка номер едно. Това обаче не означава, че трябва да спрем да комуникираме с приятели и познати в интернет, а че трябва да използваме приложения и услуги, които гарантират сигурността ни.

 

От Tech Radar ни предлагат тези 5 приложения за сигурност, които гарантират сигурността ни.

1. WhatsApp

През месец април миналата година, WhatsApp активира криптиране от край до край във всички платформи, което означава, че разговорите не могат да бъдат прочетени от никой друг, освен вас и човека, с когото общувате. Освен това, потребителите имат и опция за проверка на истинността на своя събеседник. За целта те трябва да сравнят цифровия код на своя екран с кода на екрана на своя събеседник, като му позволят с помощта на камерата да прочете QR кода. След това в чата се появява маркер, че връзката е напълно криптирана. WhatsApp е достъпно както за Android, така и за  iOS.

2. Signal

Signal е приложение одобрено от самия Едуард Сноудън. Signal е не само лесно за употреба приложение, но като WhatsApp криптира разговорите от край до край. За разлика от WhatsApp, обаче, Signal не записва метаданните на съобщенията (телефонните номера на контактите ви, броя и времето на съобщенията и така нататък). Ако направите резервно копие на вашия телефон, Signal не съхранява копие на съобщенията ви. Сорс кодът на Signal е на разположение онлайн, така че експертите по сигурността могат постоянно да го проверяват за уязвимости. Това приложение е достъпно за Android и iOS.

3. FrozenChat

Освен приятния дизайн, приложението FrozenChat предлага криптиране от край до край с OTR (Off the Record) съобщения. FrozenChat е с отворен код и също така поддържа отворен протокол XMPP, който се използва за хиляди сървъри. Те се управляват от доброволци, така че няма единен централен сървър, който може да бъде свален. За съжаление, FrozenChat е достъпно само за Android.

4. ChatSecure

Подобно на FrozenChat, и ChatSecure подкрепя Off the Record съобщения и отворени XMPP протоколи. Android версията на приложението вече не съществува, но тази за iOS все още е активна и се развива. При започване на разговор ще видите цифрови "пръстови отпечатъци", които може да проверите с вашия приятел, за да се уверите, че никой не е прихванал съобщенията ви. ChatSecure включва и експериментална функция, която позволява използването на Tor.

5. Wickr Me

Wickr е достъпно както за Android, така и за iOS. Приложението не само криптира от край до край комуникацията ви, но може ‘да съблече‘ метаданните от разговорите ви. Съобщенията могат да бъдат програмирани да се самоунищожат след определен период от време. Приложението включва и удобна функция за сигурно изтриване на съобщения.
 

Вижте шест трика за по-удобно писане на съобщения