Не харесвате студените и мрачни зимни дни? Няма проблем, с помощта на виртуалната реалност за секунди може да се озовете на екзотичен остров, където ще можете да се разходите по виртуален плаж.

 

Виртуалната реалност наистина може да ни помогне да се почувстваме по-добре, но знаехте ли че технологията се използва също така за сериозно лечение на хора с умствени и физически проблеми? От How Stuff Works ще ни разкажат за тези 5 приложения на виртуалната реалност в медицината.

 

Облекчение на болка

Учени от Университета на Вашингтон са намерили начини за намаляване на болката на пациенти с тежки изгаряния. Пациентите се поставят във виртуална среда и това от една страна облекчава болката им, а от друга – намалява тревожността, предизвикана от ситуацията, в която са пострадали. Лекарите използват програмата за виртуална реалност SnowWorld, където пациентите се разхождат в снежна страна на чудесата, срещат пингвини на айсберги и се замерват с виртуални снежни топки.

 

За преодоляване на фобии

Много хора имат фобии, от които искат да се освободят. Някои се страхуват от височини, други не могат да излязат пред публика, защото се парализират от ужас. Когато стигнем до това положение, виртуалната реалност може да ни помогне постепенно и комфортно да преодолеем страховете си. Програмата SpiderWorld например е създадена за борба с арахнофобията. Пациентите се намират във виртуална стая с тарантула и тренират да се приближат към паяка колкото се може повече, използвайки джойстик. В края на упражнението сензор на ръката им дава възможност да усетят съприкосновение с насекомото. След тази процедура нивото на тревожност от срещата с паяци значително намалява.

 

Посттравматичен стрес

Стресът след травма може значително да промени поведението на човек и той да започне да се държи странно. Виртуалната реалност може да се използва и за да помогне на хората да се борят с посттравматичния стрес. Виртуалната реалност предоставя безопасна обстановка на пациентите и те могат да размишляват в търсене на причините за своето състояние. 

 

Наблюдение на шизофреници

Може да си мислите, че поставянето на един шизофреник във въображаем свят е лоша идея, но не забравяйте, че едно от най-големите предимства на виртуалната реалност е безопасната среда. В този случай това се отнася не само за пациента, но и за хората около него. Разработен е специален инструмент за виртуална реалност: една от използваните програми имитира пътуване в метрото и учените могат да наблюдават реакциите на пациента по отношение на различни образи. Например, ако пациентът е убеден, че някой от виртуалните персонажи разговаря с него, това говори за високо ниво на параноя. Освен това виртуалната реалност значително облекчава лечението, тъй като може да се анализира опитът на пациента, поставен в една или друга ситуация.

 

Рехабилитация

Установено е, че виртуалната реалност има някои терапевтични ползи, когато се използва при пациенти, изискващи физическа рехабилитация. Например, пациентите, преживели инсулт могат да подобрят мускулните си реакции. Чрез силова ръкавица, която се използва за стимулиране на съпротивлението, пациенти получили задача да накарат пръстите си да се движат. Възможно е виртуалната реалност да създава определена мотивация. Повечето рехабилитации се провеждат в болници, а пък виртуалната реалност създава по-интересна атмосфера за успешна терапия.

 

Вижте кой е измислил термина „виртуална реалност”