Смартфони, таблети и лаптопи са до голяма степен причина за болките, които потребителите имат в гърба и врата си. Ако лошата поза при използването на мобилна джаджа се превърне във ваш навик, това може да ви навлече много по-сериозни проблеми като ишиас, например.

 

Ето защо от Make Use Of смятат, че трябва да подобрим позата си, преди да е станало твърде късно. Добрата новина е, че именно благодарение на технологиите може да се справим с този така сериозен проблем, защото има приложения и разширения за браузърите, които изпращат напомняния, за да оправите позата си или ви информират, че е време да се раздвижите. Ето някои от най-полезните:

Limber (Chrome)

Понякога всичко, от което се нуждаем, е леко побутване в правилната посока. Стоенето на бюрото пред компютъра не е естественото положение на човешкото тяло и едно редовно напомняне, че трябва да корегирате позата си може да бъде достатъчно, за да избегнете болките в гърба и шията.

 

Limber е разширение за Chrome, което изпраща два вида известия – едното е на всеки 30 минути, за да ви напомни, че е време за почивка, а другото – на всеки 10 минути, за да ви напомни, че трябва да внимавате за стойката си. Можете да включите двете известия или да изберете само едно от тях.

Posture Minder (Chrome)

Posture Minder ви предлага персонализирани известия на за проверка на стойката, която сте заели и за разходка. В допълнение, разширението има опции за изтриване на тези известия. Едната е това да става автоматично на всеки 20 секунди, а другата е ръчна, което е полезно в случаите, когато сте погълнат от работата и няма да се разсеете и да пропуснете известието.

Nekoze (macOS)

Nekoze е сладко приложение, което използва уеб камерата на вашия Mac или лаптоп, за да разбере кога позата ви е лоша. Всеки път, когато не стоите правилно, ще изскача известие което ще ви напомня, че е време да се изправите. Има различни емотикони в добавка, които ако и да имат смисъл, не се налага да го научавате, тъй като текстовото съобщение ви казва какво не е наред с позата ви. Единственият реален проблем с Nekoze е, че хаби сериозно батерията.

Simply Align (iOS)

Важно е не само как стоим пред компютъра, но и пред телефона. Това е приложение, периодично изпраща напомняния, че трябва да оправите позата си. Както вероятно знаете, по-добре е да държите телефона на височината на очите си когато го използвате, отколкото да се навеждате надолу.  

Posture (Android)

Подобно на Nekoze, Posture използва технологиита във вашето устройство, за да подобри здравето ви. Приложението използва сензорите в телефона ви, за да определи как точно го държите. И ако го държите неправилно, разбире се ще ви каже. Можете да изберете колко стриктно искате да бъде приложението и колко редовно да ви проверява. Можете дори да персонализирате известията, въпреки че някои от опциите трябва да ги купите.

 

Вижте шест грешни начина, по които използваме технологиите