Всеки потребител има поне няколко приложения, които е инсталирал преди много време, но изобщо не използва. Понякога напълно забравя за тях, а за други все си мисли, че някой ден може да потрябват. Този ден така и не идва. AndroidPIT ни показва кои са петте приложения, които нямат място на телефона и могат да бъдат изтрити.

 

Clean Master

Става дума за всички приложения, които твърдят, че подобряват живота на батерията или производителността на телефона. Ползата от тях може да е, ако позвоялват изчистване на кеш паметта. Но това може да се направи и чрез вградените възможности на Android.

 

 

Същевременно тези приложения работят постоянно, включително на фонов режим и взимат ресурси и батерия. Може да е малко, но все пак се отразява, особено, ако човек използва много приложения.

 

Facebook

Официалното приложение на Facebook може да се окаже ненужно за повечето потребители. Вместо това човек може да използва Facebook Lite или мобилния сайт на социалната мрежа. Така  ще си спести стотиците мегабайти памет, които приложението на Facebook иска, ще намали консумацията на енергия и на мобилен трафик. Освен това ще намали и следенето, защото приложението няма да е активно постоянно.

 

 

ES File Explorer

Приложението вече дори не се предлага в Google Play. То беше компрометирано заради проблеми с рекламните мрежи, които използваше. Затова доверието към него е доста наранено.

 

Tinder

Това е доста популярно приложение за запознанства, но то не се интересува толкова от създаването на контакти, колкото от данните на потребителите. Приложението следи активността на потребителите, с кого говорят, с какъв тип други потребители се свързват и др. Tinder обяви наскоро, че вече е променила метода си на работа, но въпреки това съмненията не са изчистени.

 

 

Освен това скоро Tinder ще споделя потребителски данни с руското правителство, заради новите местни закони. Компанията казва, че алгоритмите ѝ променят предложенията, които дават, според различни критерии, които следи на 24 часа. Така, че ако не обичате да бъдете анализирани, това приложение не е за вас.

 

UC Browser

Това е един от критикуваните браузъри заради големия обем информация, който събират. Те следят IMEI номера на телефона, MAC адреси, Android ID и дори местоположението, като прехвърлят тази информация на сървърите си...без криптиране. Нивото на киберсигурност също е ниско, като UC Browser беше използван за хакерски атаки и разпространение на spyware. Затова не е добра идея това приложение да се използва.

 

Още от Digital: 5 приложения за Android, които е добре да пробвате тази седмица