Apple е компанията, която е отговорна за за успеха на смартфоните и ги превърна в устройства, които всички искат. Операционната система iOS има голяма роля за успеха на iPhone, но въпреки това според мнозина тя е засенчена от Android. Числата също не лъжат, като Android държи 80% от пазарния дял. MakeUseOf дава пет причини защо това е така.

 

Много повече производители използват Android

Това е най-очевидната причина. Android е отворена платформа, която е част от Open Handset Alliance, в който членуват Google,мобилни оператори, софтуерни и хардуерни компании. Всички те заедно работят по усъвършенстването на Android. Той беше създаден още в първите години на iOS и мотивира повече компании да използват Android, след като техните по-стари операционни системи приключиха своя път.

 

Използването на Android e по-лесно и евтино и за малките производители. iOS от своя страна е затворена платформа, която е само на Apple и компанията няма намерение да я споделя с други производители. Като единствена алтернатива, Android е логичен избор за останалите компании.

 

Много голямо разнообразие цениите на устройствата

Години наред Apple държеше да има само един вариант на iPhone. В последствие увеличи гамата, но разликите между устройствата са минимални. И нито едно от тях не е евтино.

 

Междувременно има буквално стотици различни мобилни телефони с Android. iPhone трудно може да се конкурира с евтините модели, особено в развиващите се пазари, където възможностите на потребителите не са толкова големи. Междувременно, Android телефони за под $200 се радват на голям успех и търсене в тези райони.

 

В САЩ това не е така, като там iOS държи 57% от пазара през февруари 2019 г. Но в Индия операционната система на Apple има само 2.8%, например, а в Китай – 26%.

 

Android е съвместим с повече устройства

През последните години Apple поработи доста върху iOS и платформата вече може да работи не само с устройства на компанията. Въпреки това съвместимостта ѝ с устройства на трети лица остава доста по-малка спрямо тази на Android.

 

Платформата на Google няма особени проблеми да работи с устройства от различни производители и те да комуникират помежду си ефективно. Синхронизирането и свързването на джаджите също е по-лесно. А това се харесва на потребителите, които не искат да се обвързват само с един производител и искат по-голяма свобода в избора на устройства.

 

Софтуерните функции на Android

iOS се отличава със стабилната си и много добре оптимизирана работа. В първите години платформата имаше и много по-добри функции. Постепенно обаче Android настигна iOS в това отношение, като Google навакса и изоставането при гласовите асистенти.

 

iOS все още може да се похвали с някои ексклузивни приложения, които са достъпни само за тази платформа. Въпреки това Android вече далеч не може да се оплаче от липса на разнообразие при приложенията и способностите си.  Освен това традиционно е и операционната система, която предоставя много по-голяма свобода на потребителите да персонализират и подреждат всичко както искат.

 

Има много по-голямо разнообразие на устройства

Отново на темата за устройствата. Освен цените им, има и много по-голямо разнообразие във фокуса на самите устройства. iPhone винаги е iPhone и разликите между моделите са съвсем малки. Усещането винаги е почти идентично.

 

При устройствата с Android това далеч не е така. Има огромно изобилие от всякакви смартфони и таблети с Android с най-различни функции, фокус и спецификации. Буквално има за всеки по нещо.

 

Има смартфони, които са насочени към фотографите, към почитателите на игрите, към мултимедийните фенове и др. Има и съвсем опростени модели за хората, които просто искат удобен телефон за разговори и малко чат. Изобилстват и вариациите в дизайна, материалите, размерите. Това позволява на производителите да правят най-различни масови и нишови модели и да привличат още повече пазар.

 

В крайна сметка по-добър ли е Android?

На този въпрос няма точен отговор. Не е и нужно да има. Това са две операционни системи, които ще се харесат по различен начин на различните хора. В това няма нищо лошо. Важното е всеки, който е избрал дадена платформа да е доволен от нея и тя да върши работата, която той очаква от нея.

 

Още от Digital: Google вече работят над Android R (Android 11)