Интелигентният дом е прекрасно място, пълно с толкова много нововъведения и идеи, но може да се окаже трудна задача за повечето хора да решат от къде да започнат с превръщането на своя дом в дом от бъдещето.

 

Един от най-популярните начини да направите дома си по-интелигентен е като инвестирате в интелигентен контакт. Това е просто устройство, което се използва лесно и има много ползи от него, смятат от Pocket-Lint, поради вградения Bluetooth, чрез който те могат да се свързват директно с вашия смартфон или таблет.

 

И така, за какво може да се използва един смарт контакт? Най-често тези джаджи се използват за включване на лампата в точния момент или за следене на потреблението на енергия, но това не е всичко което може да правите с тях. Истината е, че единственото нещо, което ограничава онова, което умните контакти могат да направят, е вашето въображение.

 

Ето пет други идеи за приложения на смарт контакти в дома:

1. Електрическо одеяло


Ако имате интелигентен контакт, може да използвате приложението Eve или приложението на Apple, Home, за да добавите таймер към електрическото си одеяло така че то да се включи, преди да си легнете, за да затопли леглото ви през зимата. И ако се притеснявате, че ще заспите с одеялото, докато то продължава да ви топли, можете да го настроите да се изключва след определен период от време.

 

Когато дойде лятото, можете да изключите одеялото и да включите вентилатора на негово място, като промените таймера, така че той да се включи в най-добро време, за да се охлади помещението.

2. Контрол над телевизора в детската стая

Ако децата ви обичат да гледат телевизор в стаята си и подозирате, че са заспали без да го изключат, можете да изключите телевизора от вашия iPhone, без да се налага да ходите до стаята. Разбира се, този съвет може да го ползвате и за гейминг конзолата.

3. Контрол над осветлението на аквариума

Осветлението е важна част от аранжирането на аквариума. Подходящото осветление създава оптимални условия за живот. Ето защо цветовете и яркостта трябва да бъдат внимателно регулирани. Това е лесна задача ако имате смарт контакт. Една интелигентна крушка като Philips Hue или LIFX може да направи нещата дори още по-добри – например, можете да включите крушките, за да имитират лунната светлина.

4. Включване и изключване на радиото при влизане или излизане от стаята

Това е не само чудесен начин да пестите електричество и да пестите средства, но и да се грижите за околната среда.

5. Да зареждате по-добре устройствата си

Вашият смартфон вероятно седи до леглото и се зарежда през цялата нощ, нали? Ако приемем, че спите в продължение на седем часа или повече, възможно е да го зареждате твърде много, което в някои случаи може да скъси живота на батерията. Ако имате смарт контакт, може да настроите таймер, за да включите зарядното устройство – например в 5 часа – така че телефонът ви да бъде зареден, когато се събудите в 7 часа. Този съвет може да приложите и за кафе машината.

 

Вижте интернет на нещата и ерата на новия хардуер