Близо шест години след пускането си, Windows 10 вече се използва на над 1 млрд. устройства. Въпреки това все още има някои трикове за платформата, които са непознати на много хора, отбелязва Fox News. Ето пет от тях, които ще ни спестят време в ежедневието.

 

Бързо превъртане на страници с клавиатурата

Скролът на мишката е най-популярният начин за бързо превъртане на страници и документи. Алтернативно решение е чрез клавиатурата. Натиснете бутона за интервал и страницата ще се превърти надолу. Натиснете и задръжте бутона Shift и след това натиснете интервала – страницата ще се превърти нагоре. Трикът е наличен за всеки браузър.

 

Тайно Start меню

Всеки потребител знае за Start менюто на Windows. То е с ясно видим бутон долу в ляво на екрана. Windows обаче разполага с „тайно“ Start меню. То е достъпно като кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона или натиснете клавиатурната комбинация от бутона на Windows и X. Това меню дава бърз достъп до множество системни функции и настройки.

 

Полезно: Как да премахнем рекламите от Start менюто на Windows 10

 

Позабравеният Disk Cleanup

Windows 10 се справя сравнително добре с поддръжката си, но понякога се нуждае от помощ. Приложението Disk Cleanup може да помогне за премахването на ненужни временни файлове, стари инсталации и др. Чрез него може да се освободи доста място. Може да се активира чрез отваряне на Start менюто и въвеждане на думите disk cleanup. Избира се едноименният резултат и след това партиция на твърдия диск.

 

 

Увеличаване на изображенията и страниците

Понякога текстът на интернет страниците може да е твърде малък. Може да го увеличите много лесно чрез клавишната комбинация от CTRL и +. Използването на бутона за „минус“ съответно ще намали текста. Другият вариант да направите това е чрез задържане на бутона CTRL на клавиатурата и завъртане на скрола на мишката.

 

Опция за скрийншот

Правенето на снимки на екрана често е нужно за показването на проблем или как да бъде решен. Windows 10 предлага две удобни опции.

Първата е чрез вграденото приложение Snip & Sketch. Може да го намерите в Start менюто, като то ще даде нужните напътствия как да направите снимка на целия екран или само на избран елемент от него.

Вторият вариант е чрез натискане на Windows бутона на клавиатурата заедно с бутона PrintScr. Автоматично ще бъде направен скрийншот, който ще бъде запазен в папката на вашия акаунт (C:users) и по-конкретно в Pictures > Screenshots. Ако искате да направите скрйншот на цяла уебстраница, ще ви трябва добавка за браузър. GoFullPage е налична за Chrome и Edge и ще направи точно това.

 

Полезно: Как да направим скрийншот на компютър с Windows и Mac или на смартфон с Android операционна система (Видео)