Повечето от нас, без значение дали имат Android устройство или iPhone използват постоянно приложението Google Maps. Според CNet обаче, има функции, които са пренебрегвани и повечето потребители дори не са чували за тях.

По-долу може да прочете за тях. Имайте предвид, че може да не разполагате с всички тези функции все още, тъй като някои са нови или са ограничени само за потребителите на iPhone. Ето как да използвате тези пет трика в Google Maps.

1. Превод на имена на места и адреси

Ако планирате пътуване в чужда страна, но не говорите местния езика, може да се възползвате от новата функция на Google Maps, която ви позволява да чуете произношението на имената на ресторанти и други места, от които се интересувате. Намерете къде искате да отидете и докоснете мястото. До името му ще видите икона на говорител. Докоснете го, за да чуете произношението.

2. Персонализирайте иконата за местоположението си (само за iPhone)

Уморихте се да гледате малката синя стрелка, когато шофирате? Няма проблем - можете да промените иконата на стрелката на икона на превозното средство. Може да избирате между червен седан, зелен камион или жълт SUV. За съжаление, функцията е достъпна само за iPhone в момента, но навярно Android телефоните ще получат тази функция в бъдеще.

3. Поръчайте храна

Ако предпочитате да останете в дома си, Google Maps може да ви каже кои заведения доставят храна за вкъщи. Докато сте в Maps потърсете участващ ресторант и докоснете „Order Online“. След това докоснете „Delivery“ и изберете услуга за доставка на храна. Сега можете да добавите предпочитанията си. Когато приключите, изберете „Checkout“, въведете данните си за плащане и след това докоснете „Place Your Order“.

4. Измерете разстоянието между две точки

Инструментът, който ви е нужен за това се нарича Measure Distance и може да го използвате на компютъра или на телефона си. Ако използвате Google Maps в браузъра на вашия компютър или Mac, кликнете с десния бутон върху началната точка в Google Maps. След това изберете „Measure distance“ и изберете другата точка и така докато обхванете цялата област, която искате да измерите.

Ако използвате телефона си, натиснете и задръжте върху началната точка, докато не видите карафица. Докоснете менюто в долната част на екрана и изберете „Measure distance“. Ще видите линия от сини точки, ще трябва да плъзнете пръста си по екрана в посоката, която искате да измерите. Когато стигнете до мястото, където искате да спрете, докоснете „Add point“. Ще се появи нов набор от сини линии и можете да повтаряте стъпките, докато не измерите цялата площ.

5. Използвайте Maps на закрито

Човек трудно се ориентира когато е на големи международни летища. За щастие, можете да използвате Google Maps, за да ви насочи към желания терминал. Тази функция е достъпна и за молове и други големи заведения.

 

Вижте как Google Maps може да ви помогне по време на епидемията от коронавирус