Ако сте решили да използвате Chrome вместо Safari за сърфиране в мрежата на вашия iPhone, ще установите, че двата браузъра имат напълно различно оформление. Няма да ви е нужно много време, за да свикнете с Chrome, но съветите на Make Use Of ще ви помогнат да преминете през този период по-безболезнено.

1. Добавяне на уеб страници в списъка за по-късно четене

За да добавите уеб страница към този списък, когато имате активна страница, докоснете бутона „Share“ в адресната лента и след това „Read Later“ в менюто „Share“. Тази опция се появява и в менюто More Options -> Reading List. Това ще ви отведе до списъка на уеб страниците, които сте запазили за по-късно.

 

Chrome също така ви позволява да добавяте уеб страници от други приложения на вашия iPhone във вашия Chrome Reading List. За достъп до опцията „Read Later“ в друго приложение,  трябва да активирате Chrome в менюто Share. След като направите необходимата промяна и изберете Chrome, когато споделяте линкове, ще се показва опцията „Read Later“.

2. Преминаване през табовете и презареждане на страници  

Преминаването през табовете става като плъзнете пръс по адресната лента наляво за напред и надясно за назад. За да презаредите уеб страница, всичко, което трябва да направите, е да я издърпате надолу и да я освободите, когато се появи бутона за презареждане.

 

 

Също така имате възможност да преминете през историята на активния таб. Прекарайте пръст от ляво на дясно по екрана, за да се върнете назад и от дясно на ляво, ако искате да отидете напред.

3. Гласово търсене

След като отворите нов таб, докоснете бутона за микрофон, вграден в полето за търсене на началната страница. Сега можете да помолите Google да намери уеб адрес и да търси ключови думи с гласова команда, благодарение на функцията „Voice Search“. Разбира се, за да може тази функция да работи, първо трябва да предостави достъп до микрофона на Chrome. Направете го, когато получите подкана, или от Settings > Chrome.

 

Ако вече имате заредена уеб страница, можете да задействате гласово търсене чрез бутона за търсене, разположен точно в центъра в лентата с инструменти. Докоснете този бутон и трябва да видите бутона за микрофон над клавиатурата, която се появява. В режим пейзаж, бутонът за микрофон се появява директно в адресната лента.

4. Сканиране на QR кодове

 

Приложението Wallet на телефона ви позволява да сканирате QR кодове, а също и бележки. Но Chrome бързо ускорява това действие с вградената функция за сканиране на QR кодове. Бутонът „Scan QR Code“ е скрит зад бутона „Search“. Ще го намерите до бутона за гласово търсене или микрофона, за който споменахме по-горе.

5. Добавяне на бързи действия към менюто Today

 

 

 

Когато инсталирате Chrome, той ще добави няколко полезни уиджита в телефона ви в менюто „Today: Quick Actions“ (Бързи действия ) и „Suggested Sites“ (Предложени сайтове). С първия уиджит можете бързо да започнете ново търсене. Освен това можете да задействате функцията за сканиране на QR код, гласово търсене и инкогнито търсене

 

Разбира се, за да използвате тези функции, ще трябва да добавите уиджита „Quick Actions“ към менюто „Today“. За целта натиснете бутона „Edit“ в менюто „Today“. След това докоснете зеления бутон „плюс“ до Chrome Quick Actions и след това бутона „Done“, за да приключите.