Покупката на нов смартфон е приятнo занимание, но бързо може да се превърне в проблем. Има много голям избор, много опции и възможности и човек лесно може да се подведе. AndroidAuthority дава няколко поелзни съвета, които трябва да имаме предвид при избора на нов смартфон.

 

1. Да не харчим твърде много пари 

Скъпият смартфон е задължително добър? Не е гаранция, особено ако е насочен например към снимките и има добра камера, но на нас ни трябва най-вече телефон за игри и мощният хардуер е по-важен. Или пък ако просто искаме телефон, който да използваме за чат, социални мрежи и някой и друг видео клип. В такива случаи изобщо няма смисъл да се дават хиляди левове за смартфон от висок клас, когато значително по-достъпен модел ще върши същата работа. Лесно решение е да си поставим бюджет с максимална цена и да не я прескачаме.

 

Полезно: Какъв смартфон да изберем до 300лв.

 

2. Да не робуваме на брандовете

Когато човек е имал добро преживяване със смартфон от даден бранд, то той автоматично поставя неговите нови модели на първо място. Дори е склонен да приеме някои недостатъци само и само да подкрепя същия любим бранд, когато конкурентът има по-добро предложение. Освен това не е гаранция, че големите имена винаги ще предлагат най-доброто. Често по-малки брандове се опитват да компенсират с повече функции и екстри за по-малко пари.

 

3. Добре е да знаем какво искаме

Често купуваме смартфон само защото старият е твърде стар. Това е добре, но не знаем какво точно искаме от новия модел, което затруднява избирането му. Затова е добре първо да си направим списък с функциите и характеристиките, които задължително искаме. Например смартфон с голяма батерия, смартфон със допълнителен слот за microSD карти, смартфон с качесвтена камера или просто смартфон на добра цена.

 

Полезно: Смартфоните с най-мощни батерии и две SIM карти

 

4. Да не пренебрегваме старите модели

Нормално е всеки да иска възможно най-новия модел. Но всъщност избирането на малко по-старо предложение може да се окаже доста добро решение. Така може да се купи по-изгодно смартфон от по-висок клас, който да има всичко, което искаме. Често новите модели не носят кой знае какви промени освен леки обновления в дизайна например, така че реално не се губи кой знае колко от насочването към една идея по-стар смартфон. Зависи от бюджета и списъка с искания от новото устройство.

 

5. Промоциите и разходката из магазините са важни

Всеки човек винаги иска да плати възможно най-добрата, т.е. ниска цена за новия си телефон. Често обаче еуфорията и желанието за нов смартфон са твърде силни и можем да се поддадем на емоциите и да купим устройството импулсивно от първия магазин. Това може да ни коства доста пари, защото понякога разликите в цените могат да са от по няколкостотин лева. Затова е важно да запазим хладнокръвие и спокойно да обиколим магазините, включително и онлайн, за да си изберем най-добрата цена. Това може да отложи покупката с някой и друг ден, но ще си заслужава.

 

Още от Digital: Кои характеристики имат най-голямо значение за потребителите при избора на смартфон