С течение на времето по вашия лаптоп се натрупва прах и мръсотия. И ако искате да го използвате възможно най-дълго ще трябва да го почиствате от време на време. Прегряването на лаптопите най-често се дължи на задръстени с прах вентилатори и вентилационни отвори.  

 

От Make Use Of са съставили ръководство за това как да почистим основно лаптопа си.

От какво ще имате нужда

Нещата, от които имате нужда за да почистите лаптопа си са лесни за намиране, евтини са, а някои от тях вече може да имате у дома си. Ще ви трябва микрофибърна кърпа, дестилирана или филтрирана вода – нямате нужда от луксозни почистващи разтвори, дори Apple препоръчва използването на чиста вода за почистване на устройствата. Ще имате нужда и от бутилка с пулверизатор, дезинфекциращи кърпички, памучни тампони, флакон със сгъстен въздух и помпичка.

Почистване на лаптопа

Преди да започнете почистването, първото нещо, което трябва да направите е да изключите лаптопа напълно и да премахнете всичко което е свързано към него – флашки, кабели.

Стъпка 1: Почистване на корпуса

Започнете, като затворите капака на вашия лаптоп. След това използвайте чиста, влажна микрофибърна кърпа, за да избършете горната страна. Кърпата навлажнете като от едната страна на микро фибърната кърпа впръскате малко вода с бутилката с пулверизатор.

 

Уверете се, че няма излишна вода (т.е. не е мокра или капеща). Правилният начин за почистване на лаптоп е с кръгови движения, за да не се оставят ивици и да не се прилага ненужен натиск върху ръбовете.

 

Направете същото нещо и с дъното на лаптопа, и от страни. Избягвайте отворените портове и порта за зареждане!

 

Накрая използвайте памучен тампон, за да почистите всички кътчета, до които микрофибърната кърпа не е достигнала.

Стъпка 2: Почистване на клавиатурата и тракпада

Вземете нова микрофибърна кърпа и почиствайте тракпада отново с кръгли движения. Следва трудната част – клавиатурата. Може да не знаете, но клавиатурата е най-мръсната част от вашия лаптоп. Ето защо се нуждаете от дезинфекционни кърпички.


Използвайте помпичката, ако имате отворена клавиатура (тоест можете да видите праха под клавишите), за да отстраните праха. Уверете се, че използвате помпичката само под един наклон и в една посока.


След това почистете всеки клавиш с дезинфекциращите кърпички, като сменяте кърпичките, когато се замърсят. Бъдете нежни! Клавиатурата ви не се нуждае от прекалено голяма сила.

 

След като приключите с дезинфекцията, вземете нова кърпа от микрофибър. Навлажнете я с малко вода и почистете всички клавиши, внимателно.

Стъпка 3: Почистване на портовете

За отворените портове на лаптопа първо използвайте помпичката, за да издухате праха от тях. След това използвайте памучен тампон и нежно почиствайте вътрешностите колкото е възможно повече. Не прилагайте никакъв натиск! Тези части на лаптопа са доста крехки, а най-малкият натиск може да засегне малките щифтове.

 

След като помпичката и памучният тампон са извадили голяма част от праха, но все още забелязвате прах в портовете, използвайте сгъстения въздух, за да го почистите. Не забравяйте, че бутилката със сгъстен въздух трябва да се използва под ъгъл.

Стъпка 4: Почистване на екрана

Когато почиствате дисплея трябва да сте особено внимателни, защото ако натискате прекалено силно върху него, може да оставите мъртви пиксели.

 

В зависимост от модела, лаптопа ви ще има или TN, или IPS панел за LCD екран. TN панелите са малко по-крехки, докато IPS панелите обикновено имат защитно стъкло.

За да почистите екрана на лаптопа, намерете стабилна, равна повърхност и поставете екрана на лаптопа да легне върху нея, така че клавиатурата ви да е във въздуха. Това ви позволява да прилагате лек натиск върху екрана.

 

Сега вземете суха микрофибърна кърпа, за да отстраните праха от екрана, а за да почистите ръбовете използвайте памучен тампон.

 

След това, навлажнете нова микрофибърна кърпа с няколко пръски с дестилирана вода и отново изтрийте екрана с кръгови движения.

 

В 90% от случаите това ще изчисти екрана ви. За по-упоритата мръсотия ще ви е необходим  изопропилов алкохол, тъй като е по-ефективен при почистването на LCD мониторите от дестилираната вода. Смесете еднакви части алкохол и вода в бутилката с пулверизатора, навлажнете нова микрофибърна кърпа и почистете екрана.

Стъпка 5: Почистване на вентилаторите и вътрешната част

За лаптопите, които се отварят


Някои лаптопи имат долен панел, който се отваря. Той е прикрепен с няколко винта, но прочетете ръководството на производителя преди да го отворите. Това най-вероятно ще анулира вашата гаранция.

 

След като лаптопът е отворен, използвайте сгъстения въздух, за да издухате целия прах. Внимавайте да не повредите някои компоненти и не докосвайте вентилаторите изобщо.

 

За лаптопи, които не се отварят

В случай, че вашият лаптоп не се отваря, както е при повечето MacBooks, почистването му ще е по-лесно. Използвайте сгъстения въздух за да издухате праха от вентилационните отвори на лаптопа. 

 

Вижте как да почистим аудио слушалките си