Android смартфоните се предлагат с всякакви хардуерни спецификации и на най-различни цени. Това ги прави подходящи за всеки бюджет, а с всяка година дори и най-евтините модели получават все повече възможности.

И вече все повече Android смартфони могат да се използват за разнообразни дейности, а не само за сърфиране в интернет, снимки, чат и разговори. AndroidHeadlines предлагат още няколко необичайни начина, по които можем да използваме Android смартфон.

 

 

За работа с Word в движение

Преобладаващата част от смартфоните с Android поддържат технологията USB OTG (On-the-go). Тя позволява на телефоните да се свързват с периферен хардуер като USB памети, мишки и клавиатури.

В зависимост от модела на телефона, може да е нужен подходящ преходник, но устройствата ще се разпознаят автоматично при свързване. Така например може да се свърже клавиатура и телефонът да се използва като своеобразен лаптоп за много по-бързо и удобно писане.

 

Финансов асистент

В Google Play Store има голям избор от приложения, които са финансови съветници. Те предлагат най-различен фокус – личен бюджет, семеен бюджет, проследяване на разход, съвети за инвестиции и спестявания и др.

Може да се изтегли най-подходящото за целта приложение, което да се използва редовно. Понякога може да се наложи да се комбинират две или повече приложения, за да се получи по-пълно покритие на всички нужди.

 

 

Фенерче

Вече всеки смартфон има вградена функция за фенерче, като за целта се използва вградената LED светкавица. Някои по-стари модели може да нямат подобна функция, но тя може да се добави чрез някое от многото приложения за тази цел в Google Play.

Важно е да се знае, че функцията използва много енергия, така че трябва да се използва за кратко.

 

Диагностика за автомобили

За тази цел ще е нужен и допълнителен хардуер. В интернет вече има много четци, които се свързват с компютърния порт на автомобила и чрез Bluetooth предават до съвместимо мобилно приложение в смартфона откритите резултати от диагностиката.

В дългосрочен план това може да спести пари от сервизи, като помогне за по-лесното и навременно откриване на проблеми.

 

 

 

Асистент за диктуване на глас

Повечето Android смартфони от последните три години поддържат технологията V2T, т.е. Voice-to-Text. Чрез нея потребителят може да дикутва с глас, а телефонът ще превръща гласа му в написан текст.

Функцията се поддържа и от клавиатурата Gboard на Google, както и много други алтернативни приложения. Работи на много езици, включително български, но изисква по-бавно и ясно говорене, за да е достатъчно прецизна.