Намират ви се стари хард дискове, които не знаете какво да правите? Не бързайте да ги изхвърляте преди да сте разгледали информацията на Make Use Of за 5 забавни неща, които може да направите със стар хард диск.

 

Сред предложенията може да намерите такова, което ви допада и за което да решите, че отделеното му време си струва.

1. Портативен диск

След като сте ъпгрейднали диска на вашия лаптоп, вие имате един здрав и работещ  HDD, който все още може да ви влезе в употреба. Може да започнете да го използвате като външен хард диск. В зависимост от диска и кутията ще можете да го използвате с или без захранващ адаптер. 2.5-инчовите модели са с дебелина около 9-13 мм (и основно са предназначени за лаптопи), а 3.5-инчовите са доста по-големи и се ползват в настолните компютри. В интернет ще откриете множество предложения за кутии за външни твърди дискове, но може да си направите и сами от картон.

2. Изграждане на NAS

В случай, че вече имате външен диск, може да използвате стария хард диск за да изградите ваша собствена мрежа за съхранение на данни (NAS). Основно, съдържанието на твърдия ви диск ще бъде достъпно от всяко устройство, свързано към вашия Wi-Fi.

Има различни нива на NAS. Ако сте готови да похарчите повечко пари, може да си купите NAS кутия като TerraMaster F2-220, но ако сте с ограничен бюджет може да превърнете Raspberry Pi в NAS кутия.

 

3. Магнитна поставка за ножове

Ако твърдия диск не работи, може да използвате магнитите в него, за да си направите магнитна поставка на стената за ножове. От всеки хард диск получавате два силни магнита. Ще имате нужда и от дъска, лепило за дърво и някои обикновени инструменти.

 

4. Декоративно огледало

Диска може да действа като перфектно огледало, стига да успеете да го извадите внимателно без да го надраскате. Използвайте въображението си и някои подръчни материали и резултата може да се окаже зашеметяващ.

 

 

5. Сейф

След като премахнете всички части на хард диска от кутията, какво смятате да правите с нея? Може да я използвате като сейф, в който да съхранявате разни неща. След като извадите всички части, поставете един от винтовете, за да прикрепите капака.

 

 

Вижте какво трябва да знаете преди да продадете стария си хард диск